Annons

Astrazeneca avvisar böter

Astrazeneca har dömts att betala 215 miljoner dollar för falsk och vilseledande rapportering till subventionsprogram i Alabama. Företaget avvisar påståendena och har begärt omprövning av domen.

22 feb 2008, kl 12:25
0

Annons

Enligt domstolen i Alabama har Astrazeneca tagit ut överpriser för de läkemedel som subventioneras inom ramen för Medicaid-systemet.
Astrazeneca å sin sida hävdar att åtalet är osakligt och juridiskt ogrundat.
? Delstaten har enligt vår mening inte förstått hur den här rapporteringen går till. Vi har inte tagit för mycket betalt, säger Staffan Ternby, informationschef på Astrazeneca.

Bolaget ingår
bland 73 läkemedelsföretag som åtalats för påstådd falsk och vilseledande rapportering av priser, vilket enligt åtalet lett till att delstatens sjukvårdsprogram betalat för mycket till apoteken för recept som inlämnats av patienter som omfattas av Medicaid.
? Att domen mot oss fallit först beror på att man betar av företagen i alfabetisk ordning, säger Staffan Ternby.

Företaget hävdar
att man följt såväl lagen, som de statliga riktlinjerna och de avtal som reglerar prissättningen för hjälpprogrammen. Företaget avvisar bötesbeloppet som är på 1,38 miljarder svenska kronor och har begärt att domen omprövas eller dras tillbaka.