Ja till första prepandemiska vaccinet mot H5N1
När en eventuell pandemi bryter ut finns det tamiflu för att behandla en femtedel av Sveriges befolkning. Men vad som händer med beredskapslagret när utgångsdatum är passerat är fortfarande en olöst fråga.

Ja till första prepandemiska vaccinet mot H5N1

Nu har det första prepandemiska vaccinet mot fågelinfluensa orsakad av H5N1 fått klartecken för godkännande. Det meddelar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA idag.

22 feb 2008, kl 11:36
0

Prepandrix är ett så kallat prepandemiskt vaccin med syfte att trigga ett immunsvar mot H5N1, det fågelinfluensavirus som experter tror har potential att smitta människor och utvecklas till en pandemi.

Tanken med ett prepandemiskt vaccin är att det ska kunna användas i ett tidigt skede, när myndigheter precis kunnat konstatera att en global influensaepidemi har brutit ut. Prepandrix är utvecklat av företaget Glaxosmithkline.
– Vaccinet har i kliniska prövningar visat mycket goda immunogenicitetsdata och dessutom korsimmunitet mot olika influensastammar. Det är viktiga egenskaper som är grundläggande för ett prepandemiskt vaccin. Vaccinet är baserat på en ny produktionsteknologi och inkluderar bland annat ett nytt adjuvanssystem, som utvecklats av GSK. Detta adjuvanssystem är av central betydelse för att uppnå det starka och breda skydd som visats i kliniska prövningar, säger Hillar Kangro, senior medicinsk rådgivare på GlaxoSmithKline, i ett pressmeddelande.

Den europeiska myndighetens rådgivande kommitté, CHMP, har även gett klartecken för godkännande av Pandemrix som är ett mock-up vaccin mot pandemisk influensa. Pandemrix är också en produkt från Glaxosmithkline och det tredje i raden av mock-up vacciner mot pandemisk influensa. Mock-up vaccin är en förberedelse för ett framtida pandemivaccin. I Pandemrix finns en befintlig stam av H5N1, som när en pandemi bryter ut byts ut till det aktuella virusantigenet.

Både Prepandrix och Pandemrix innehåller antigen från A/Vietnam/1194/2004 NIBRG-14.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng