Astrazeneca anklagas för datumfusk för att skydda Losec

EU-kommissionen anklagar Astrazeneca för fusk med datum för att förlänga patenttiden på Losec. Företaget menar att det är helt felaktigt.

21 aug 2003, kl 18:37
0

Annons

EU-kommissionen anklagar Astrazeneca för att i olika länder ha angett olika datum för första försäljningsgodkännande (läs mer genom att klicka på länkarna till höger) för omeprazol (Losec).

Företaget skulle ha gjort detta i syfte att förlänga patenttiderna i de olika länderna för omeprazol, samt för att hålla generisk konkurrens borta från marknaden. EU-kommissionen menar att företaget har missbrukat sin dominerande ställning med omeprazol i flera länder, att detta strider mot artikel 82 i EU-fördraget, och att Astrazeneca inte har rätt till det extra patentskydd som man har beviljats i flera länder.

Astrazeneca medger att EU-kommissionen har riktat anklagelser mot företaget men avvisar påståendet att företaget skulle ha agerat felaktigt. Man menar att man inte alls har gjort oriktiga framställningar till olika länders patentmyndigheter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng