Annons

Astrazenca varslar 50 tjänstemän i Södertälje

Bolagets sparprogram innebär att 50 personer varslas från siten i Södertälje.

24 maj 2016, kl 13:13
0

Astrazeneca meddelar att bolaget varslar 50 personer på tjänstemannasidan på anläggningen i Södertälje, enligt Länstidningen i Södertälje. Varslet är en del i det besparingsprogram som bolaget presenterade för en tid sedan med årliga besparingar på 1,1 miljarder dollar, motsvarande 9,1 miljarder kronor fram till 2018. Antalet varslade kan dock komma att ändras efter hand, enligt Länstidningen.

– Det är en pågående process som sker både i år och nästa år, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astrazeneca, till Länstidningen.

Från fackligt håll hoppas man dock att ingen ska behöva sägas upp utan att det löser sig med naturliga avgångar och omplaceringar inom företaget.

Läkemedelsvärlden har tidigare rapporterat om att Astrazeneca säger upp samarbetet med Karolinska institutet om det translationella forskningscentret som inrättades år 2012. Enligt planen skulle samarbetet pågå till och med år 2017 för att sedan utvärderas och eventuellt förlängas.

– Det är en del i det globala förändringsprogram som vi presenterade för några veckor sedan, sade Jacob Lund till Läkemedelsvärlden.

Som ett resultat av åtstramningarna avvecklar även bolaget majoriteten av sin neuroforskning på siten Kendall Square i Boston i USA och minskar därmed sina FoU-kostnader för neuroforskning med 50 procent.

Om fler neddragningar är att vänta är oklart men enligt Jacob Lund är det en pågående process som är för tidig att se slutet på än.

– Allt handlar om att frigöra resurser för att ta de projekt vi har i sen fas till marknaden, sade Jacob Lund i en tidigare intervju med Läkemedelsvärlden.