Ascot-studien avbryts i förtid

Blodtrycksdelen av den omfattande, Pfizer-sponsrade Ascot-studien har avbrutits i förtid, enligt ett pressmeddelande från Imperial College i London.

9 dec 2004, kl 13:22
0

Annons

Blodtrycksdelen av den omfattande Ascotstudien (Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial), som startade 1997 och haft över 19 000 deltagande patienter, har avbrutits. Detta innebär att studiens huvudsakliga kliniska faser nu avslutats.

Omkring 4000 svenska patienter har deltagit i studien och docent Björn Dahlöf, Sahlgrenska universitetssjukhuset, är ordförande i styrkommittén för Ascot.

Anledningen till att studien stoppats är att patienter som fått äldre blodtryckssänkande läkemedel i form av betablockeraren atenolol (och i vissa fall det diuretiska preparatet bendroflumetiazid som tillägg), visat sig vara utsatta för en större kardiovaskulär risk än de som fått kalciumkanalblockeraren amlodipin (och i vissa fall ACE-hämmaren perindopril som tillägg). I båda grupperna har även alfablockeraren doxazosin lagts till under vissa förutsättningar.

Några närmare uppgifter om de effekter som uppnåtts i de båda behandlingsarmarna har ännu inte offentliggjorts.

Styrkommittén accepterade den 18 november en rekommendation från studiens säkerhetsövervakningsgrupp att avsluta blodtrycksdelen, och majoriteten av patienterna i studien har nu blivit informerade.

Ascotstudiens lipidsänkningsdel avslutades i förtid i oktober 2002 (se länk i högermarginal).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng