Arsenik prövas mot lungcancer

En arsenikförening ska prövas som behandling av svårbehandlad lungcancer.

30 sep 2013, kl 16:07
0

Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att arsenik kan vara effektivt mot cancerceller vid aggressiv och svårbehandlad lungcancer.Det är doktoranden Matilda Thorén som presenterar upptäckten i sin doktorsavhandling.

Patienter med småcellig lungcancer som ofta svarar bra på den inledande behandlingen, återfaller oftast i sjukdomen inom två år och då finns inga effektiva läkemedel. Därför uppstod idén att prova om arsenikföreningen arseniktrioxid kunde fungera.
Den används i dag för behandling vid återfall av blodsjukdomen akut promyelocytisk leukemi.I avhandlingen visas att föreningen är lika effektiv på odlad småcellig lungcancer och vid försök på möss hämmades cancertillväxten drastiskt.

Vid Lunds universitet planerades för en klinisk studie tillsammans med lungcancerforskare. Men studien kommer istället att genomföras i amerikansk regi, eftersom företaget som registrerat arsenikföreningen beslutat sponsra den amerikanska studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng