Årets influensa kan behandlas med Tamiflu

Influensasäsongen har börjat. Då kan det vara skönt att veta att våra
vanliga läkemedel mot influensa fortfarande är effektiva. European
Centre for Disease Prevention and Control, ECDC, rapporterar att 94
procent av de olika influensavirus som finns i Europa i år effektivt kan
behandlas med Tamiflu.

23 jan 2009, kl 11:23
0

Vaccination anses vara den mest effektiva metoden för att förebygga influensa. Om man däremot redan har symtom eller varit i kontakt med sjuka, kan behandling med Tamiflu (oseltamivir) vara nödvändig.

Det är ett influensavirus av stam A (H3N2) som dominerar i Europa just nu, enligt ECDC:s rapport. Tillsammans med influensavirus av stam B utgör H3N2 94 procent av de influensavirus som finns runtom i Europa just nu. Det har bekräftats att Tamiflu är effektiv mot båda dessa influensavirus.

I januari i fjol rapporterades det att en del av influensavirus typ A (H1N1) var resistent mot Tamiflu. Däremot var H1N1 fortfarande känsligt mot läkemedlet Relenza (zanamivir). Till skillnad från till exempel USA har H1N1 en mycket liten spridning i Europa i år.

I dagsläget räknar alltså Europas läkare inte med några överraskningar under årets influensasäsong.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng