APS kritisk till KD:s förslag om apotekens utveckling

APS kritisk till KD:s förslag om apotekens utveckling

Apotekarsocietetens svar i debatten om apotekens roll. ”Apoteken måste utvecklas ihop med sjukvården.”

15 sep 2017, kl 10:14
0

Annons
Karin Meyer, vd Apotekarsocieteten.

Karin Meyer, vd Apotekarsocieteten.

I en artikel på DN Debatt tidigare i veckan lade KD-politikerna Ella Bohlin och Emma Henriksson fram ett antal förslag på hur apoteken skulle kunna avlasta vården och bli en tydligare kugge i vårdkedjan. Bland annat genom att ta fram och utveckla egna tjänster som hälsofrämjande och coachande samtal, strukturerade läkemedelssamtal och utföra till exempel allergitester.

I en replik svarar nu Apotekarsocieteten att man välkomnar Kristdemokraternas vilja att stärka apotekens roll. Däremot är man kritisk till att apoteken ska utvecklas för sig och ta fram nya tjänster på egen hand.

– Vi tror inte att det är rätt väg att gå, säger Karin Meyer, vd på Apotekarsocieteten, i ett uttalande. Apotekens primära syfte bör inte vara att avlasta vården, utan att tillsammans med vården säkerställa att varje patient får bästa möjliga behandling och att läkemedel alltid används på bästa sätt för att ge avsedd effekt.

Ett första steg är att apotek och vård på ett lokalt plan börjar diskutera samarbeten och arbetssätt, menar Apotekarsocieteten.

Vidare poängterar Apotekarsocieteten att utveckling av nya tjänster på apotek måste göras på ett vetenskapligt sätt och utifrån svenska förhållanden, och framhåller där värdet av vetenskapsgrenen samhällsfarmaci.

Ytterligare ett område Apotekarsocieteten ser att det krävs mer forskning inom är hur patientsäkerheten kan säkras när allt större del av läkemedelsförsäljningen sker via e-handel.

”Det är patienten som ska känna trygghet i att alla delar i vårdkedjan, från förskrivning av läkemedel inom hälso- och sjukvården till expediering och rådgivning på apotek, hänger ihop”, skriver Apotekarsocieteten i sin replik.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng