Annons

Apotekspersonal hinner inte med rådgivning

Över hälften av de anställda på landets apotek upplever att arbetsmiljön
har försämrats efter omregleringen. 20 procent känner oror för att
recepthanteringen inte gjorts på ett bra sätt. Det visar färska siffror
från Farmaciförbundet.

4 maj 2011, kl 12:33
0

Många apoteksanställda tycker att arbetsmiljön har försämrats efter omregleringen. Nästan 60 procent upplever att de inte hinner ge kunderna en bra rådgivning enligt en undersökning som gjorts av Farmaciförbundet. Enkäten har besvarats av 1062 medlemmar mellan den 14 mars och 5 april i år.

Ordförande Carina Jansson är orolig överutvecklingen.
–    Det fanns arbetsmiljöproblem före omregleringen men det vi ser är att utvecklingen går åt fel håll och att de brister som kommit fram riskerar att drabba konsumenterna.

Carina Jansson tycker att det är dags att kraftsamla tillsammans med arbetsgivarna för att förbättra arbetsmiljön. Bristerna drabbar enligt förbundet inte bara dem som arbetar utan även konsumenterna. Ett exempel är att bland de som jobbar med att ge råd om läkemedel uppger 57 procent att de inte hinner ge bra sådan och 20 procent att de är oroliga för att recepthanteringen inte har gått rätt till.

Av de som svarat uppger 28 procent att de är oroliga för att inte orka med sitt jobb i framtiden. Av de som har lider av hälsorelaterade problem svarar 84 procent att de tror att det beror på arbetssituationen.

Utifrån undersökningen har Farmaciförbundet tagit fram ett antal förslag som syftar till att förbättra arbetsmiljön. Till exempel vill man att arbetsgivarna ska öka medarbetarnas delaktighet, erbjuda kompetensutveckling och genomföra regelbundna hälsokontroller.