Apotekskedja à la Ica

De farmacevter som vill starta eget apotek ska få stöd av Sveriges
Farmacevtförbund via ett servicebolag. Förberedelserna inför bildandet
av bolaget utgår från en rapport från Handelns utredningsinstitut med
praktiska råd gällande omregleringen. Ett förslag handlar om en
Ica-modell.

7 maj 2008, kl 12:28
0

Redan idag stödjer Sveriges Farmacevtförbund 38 egenföretagare som är verksamma inom mycket skilda områden ? alltifrån it-stöd till hälsokost. Men inför omregleringen vill förbundet ge de medlemmar som är intresserade av att starta egna apotek extra hjälp utanför ramen för förbundsverksamheten, via ett servicebolag.
– Om två veckor ska styrelsen ta ställning till steg ett ? själva bildandet av bolaget. Sedan ska konceptet utvecklas vidare. Verksamheten måste anpassas efter hur marknaden kommer att se ut efter omregleringen. Men det är efterfrågan från medlemmarna som ska styra utvecklingen, inte förbundet, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

Handelns utredningsinstitut har på uppdrag av Sveriges Farmacevtförbund undersökt hur en omreglering av apoteksmarknaden skulle kunna ske rent praktiskt. Framför allt har man tittat på hur småföretagandet ska kunna stimuleras om flera stora aktörer gör entré. Enligt rapporten kommer den marknadsandel som inte stannar kvar i Apoteket AB att delas upp mellan två till tre utländska apotekskedjor, oberoende apoteksaktörer och en frivillig kedja.

En lösning som presenteras i rapporten går ut på att Sveriges Farmacevtförbund ska bilda en sådan frivillig apotekskedja inspirerad av Ica. Denna modell skulle göra det möjligt för enskilda apotekare att köpa in sig i ett apotek till en låg kostnad medan ett bolag, Apotekarne AB, äger större delen av företaget och ansvarar för inköp och logistik och så vidare. Med tiden ska nästan hela ägandet föras över till den enskilde apotekaren.
– Vill medlemmarna ha en Ica-modell kommer servicebolaget att försöka sy ihop ett sådant paket. Att vi går ut med den här informationen nu är faktiskt ett sätt för oss att få respons på idén. Hittills har många hört av sig och nästan varje dag får vi samtal från medlemmar som funderar på att starta eget. Den politiska processen har gått så långt att det inte finns någon återvändo och därför måste vi anpassa oss därefter, säger Lennart Axelsson.

Rapporten från Handelns utredningsinstitut innehåller inte bara råd och rekommendationer utan bjuder även på en del aha-upplevelser, enligt Lennart Axelsson.
– Det var lite förvånande att se att de mindre apoteken är riktigt lönsamma jämfört med de stora. Och efter att ha tagit del av rapporten kan jag direkt dementera att glesbygdsapoteken inte skulle vara lönsamma. Det är de visst och jag tror att de kommer att bli eftertraktade efter omregleringen, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng