Annons

Apoteksföreningen verkar inte älska er?

– Nja, det får du fråga dem om. Men reaktionerna generellt på reglerna har varit helt ok. Men man kan förstås finslipa systemet.– Vi hör till exempel att man ute på apoteken tycker det är knöligt att förklara reglerna för kunderna och att man får lägga ned mycket tid på det. Vi vill gärna samarbeta […]

14 dec 2011, kl 11:43
0

– Nja, det får du fråga dem om. Men reaktionerna generellt på reglerna har varit helt ok. Men man kan förstås finslipa systemet.
– Vi hör till exempel att man ute på apoteken tycker det är knöligt att förklara reglerna för kunderna och att man får lägga ned mycket tid på det. Vi vill gärna samarbeta med apoteksaktörerna om vilken information de behöver ute på apoteken för att arbetet ska fungera bättre och för att ge bättre information till kunderna.

Du har ju själv arbetat på apotek, om du gjort det idag skulle du också ha suckat över reglerna och TLV tror du?
– Det skulle jag säkert. Det gör väl de flesta som i sitt dagliga jobb stöter på patrull. När saker inte går på enklast möjliga sätt då blir man lite sur. Vi hoppas att vi kan reda ut det här i samarbete med apoteksaktörerna. Men generikautbytet är ett komplext och komplicerat regelverk. Jag förstår att det är svårt att hålla reda på alla detaljer. Finns periodens vara tillgänglig, som den i de allra flesta fall gör, då löper allt lätt. De gånger det fallerar blir det problem.
– Apoteksaktörerna har ju också sagt att de tycker sig se att systemet med utbyte är ett patientsäkerhetsproblem och vi har aviserat från TLV:s sida att vi gärna vill undersöka vad det kan vara för problem.

Men handlar det inte om att risken för felmedicinering ökar, att patienter tar samma läkemedel ur flera förpackningar med lite olika utseende?
– Ja det skulle kunna leda till det. Men vet vi att det är så? De här ryktena har ju funnits sedan det generiska utbytet började 2002. Och ska man göra några ändringar, då behövs det ett underlag. Om det är en fara för patientsäkerheten då måste vi se vad det är för att kunna veta vad man kan göra.

Generisk förskrivning har ju diskuterats som en lösning?
– Ja, i många år och det finns med som ett mål i läkemedelsstrategin. Och vi stödjer det.

Nu när du blir chef för apoteksavdelningen är det något speciellt som du vill ta tag i?
– Jag passar på den frågan tills jag tillträtt som chef. Men det som är aktuellt är till exempel översynen av handelsmarginalen.