Annons

Apoteket planerar att
lägga ned unikt
läkemedelsregister

Apoteket AB har planer på att lägga ned det enda individbaserade läkemedelsregister som finns i Sverige, Jämtlandsundersökningen.
Nedläggningen, om den blir av, kommer dock inte att ske utan protester.

23 sep 2002, kl 10:25
0

Annons

Ulf Bergman, ordförande i Svensk Epidemiologisk Förening, menar att det vore en skandal om Jämtlandregistret läggs ned.

? Jämtlandsregistret är världens äldsta befolkningsbaserade läkemedelsregister. Ingen annanstans i Sverige kan vi, uppdelat på ålder och kön, få uppgifter om hur många i befolkningen som får receptförskrivna läkemedel, hur många som får ett visst läkemedel, hur många som får polyfarmaci, och hur många som får olika läkemedel.

? Däremot hoppas jag att det inom en snar framtid kan införlivas i ett större befolkningsbaserat läkemedelsregister.

I Jämtlands län följs kontinuerligt sedan 1970 utköp av receptläkemedel av en sjundedel, knappt 18 000 av länets invånare. I Apoteket AB:s årliga publikation Svensk Läkemedelsstatistik ingår incidens- och prevalenstal från läkemedelsregistreringen i Jämtland. Uppgifter man inte kan få fram på annat håll.
Registret har också kunnat användas för att simulera effekterna av nya förmånskonstruktioner.

Ekonomiska skäl

Skälet till att Apoteket AB funderar på att lägga ned registret är ekonomiska, säger Leif Lindberg, statistikchef På Apoteket AB.

? När vi lägger om vårt datasystem blir det för kostsamt att hålla det vid liv. När varje sektor ska finansiera sig själv blir det för dyrt, tror vi.

Apoteket har därför gått ut med en förfrågan om det finns några som vill vara med och finansiera registret. Knappt en miljon årligen anser Leif Lindberg att man behöver som stöd.
Ännu har inte några finansiärer hört av sig.

? Jag menar att det ingår i avtalet med staten att Apoteket sköter registret inom marginalen, säger Ulf Bergman.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng