Annons

Apoteken väljer försäkrade

De apotek som är anslutna till Sveriges apoteksförening kommer i fortsättningen att bara ingå avtal med parallellimportörer som är med i Läkemedelsförsäkringen.

13 mar 2013, kl 15:11
2

Annons

Förra året såldes omkring 83 miljoner läkemedelsförpackningar i Sverige. Knappt 160 000 av de förpackningarna som byttes var parallellimporterade produkter utanför försäkringen, enligt branschorganisationen Sveriges apoteksförening. 

Problemet med att den som anmäler en läkemedelsskada får inte ärendet prövat av Läkemedelsförsäkringen om inte läkemedlet kommer från ett företag som är försäkrat har uppmärksammats i medier den senaste tiden. Det har fått flera företag, bland annat Ranbaxy och KRKA att gå med.

Nu har alla apotek som är anslutna till Apoteksföreningen ingått en överenskommelse att inte ingå avtal med parallellimportörer som inte är anslutna till Läkemedelsförsäkringen.
– Apoteksaktörerna har möjlighet att ställa mer långtgående krav än staten när vi förhandlar med läkemedelsbolagen. Att en del av de läkemedel som säljs i Sverige inte ingår i Läkemedelsförsäkringen har varit ett kvalitetsproblem som apoteken varit obekväma med, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Apoteken har avvaktat en eventuellt statlig reglering av Läkemedelsförsäkringens omfattning och många ställer redan idag krav på parallellimportörerna, men genom överenskommelsen vill apoteksbranschen visa att man tar ett ansvar utöver vad staten kräver.

Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen, tycker att det är bra att apoteken bidrar där de kan påverka.
– Även om alla parallellimportörer som är anslutna till Läkemedelshandlarna är med i Läkemedelsförsäkringen är det väldigt positivt eftersom överenskommelsen kan förhindra att det kommer in nya parallellimportörer på marknaden som står utanför. Men det löser inte problemet med icke anslutna generikaföretag, säger han till Läkemedelsvärlden.

Inom ramen för generikasystemet byttes förra året drygt två miljoner förpackningar till en vara som stod utanför försäkringen.

Överenskommelsen innebär:

- Att apoteksföretagen åtar sig att vid ingående avtal med företag som parallellimporterar läkemedel kräva att företaget och dess produkter omfattas av Läkemedelsförsäkringen (LFF Service ABs Läkemedelsförsäkring)
- Då apoteken har skyldighet att tillhandahålla läkemedel som finns tillgängliga på den svenska marknaden och förskrivs undantar överenskommelsen de fall där alternativ saknas. Överenskommelsen omfattar inte produkter som apoteken enligt lag är tvingade att tillhandahålla genom det statliga generikasystemet (periodens vara).
- Apoteken åtar sig att genom branschorganisationen Sveriges apoteksförening påtala för leverantörer som står utanför försäkringen att det är önskvärt att de går med.

 
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Med fokus på läkemedelsforskning
Nästa artikel Stor utveckling av biologiska läkemedel

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vilka apotek är då anslutna respektive vilka är inte anslutna till branchorganisationen Sveriges apoteksförening?

  2. Nästan samtliga apotek i landet är anslutna till föreningen. Alla kedjor är med, plus entreprenörernas samarbetsorganisation Soaf, vilket innebär att det bara är ett fåtal mindre apotek som inte är med.