Regeringens nya utredning, som ska föreslå åtgärder som nya lagar för att minska problemen med läkemedelsbrist, får stöd apoteksbranschen och Läkemedelsverket.
Men Apoteksföreningens vd Johan Wallér varnar för att skärpta beredskapskrav på apoteken riskerar att slå fel. Han tycker också att man ska vara försiktig om ansvar ska flyttas från öppenvårdsapotek till sjukhusapotek.
– Att skärpa kraven på apoteken verkar ogenomtänkt. Apoteken har inte några jättestora lager, och om läkemedel ska finnas i beredskap på apotek kan man ge sig den på att det finns på fel ställe när det verkligen behövs, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.
Ny utredning mot läkemedelsbrist
Det behövs nya lösningar för att minska problemen med rest- och bristsituationer när det gäller läkemedel. Det konstaterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i måndags när hon presenterade regeringens nya utredning som Läkemedelsvärlden rapporterade om.
I dag är ungefär 5,8 procent av alla läkemedelsförpackningar restnoterade. Ofta går det att hitta en lösning, exempelvis genom en annan läkemedelsförpackning från en annan tillverkare men med samma substans i samma styrka. Men det går inte alltid.
– Det kan innebära ett stort problem för patienten, men också för sjukvårdssystemet i stort. Om man har vissa sjukdomar så går det inte bara att byta ut till ett nytt läkemedel. Det är därför som det är nödvändigt att vi vidtar åtgärder, sade Acko Ankarberg Johansson då.
Glädjande tycker Läkemedelsverket
Luisa Becedas, chef vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedelstillgänglighet, tycker att det är mycket glädjande att regeringen tillsätter en utredning för att stärka läkemedelsförsörjningen.
– Vi ser positivt på att man nu tar ett helhetsgrepp kring frågan, med åtgärder som kan skapa en säkrare tillgång till läkemedel i vardagen och under fredstida krissituationer och ytterst vid höjd beredskap. Läkemedelsverket har lämnat flera förslag till regeringen som vi förstår kommer att hanteras i utredningen, säger hon.
Kritisk läkemedelsbrist i dag
Även Apoteksföreningens vd Johan Wallér är positiv, särskilt till att utredningen ska behandla läkemedelsförsörjningen både i normalläge och i kris.
– Även om apoteken ofta kan lösa det så att patienten får sitt läkemedel har vi ändå rätt många kritiska fall av läkemedelsbrist. För de patienter som drabbas är det kris och det här möter apoteken varje dag. Om vi inte har lösningar på problemen i vardagen, vad ska vi då göra när krisen kommer?
– Jag tycker att det är bra att utredningen både fokuserar på åtgärder för vardagen, vid fredstida kriser och vid höjd beredskap. För om vi kan lösa problemen vi möter i vardagen så står vi också starkare rustade när krisen kommer, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.
Johan Wallér tycker att det är bra att utredningen ska lämna förslag på ett nationellt system för att köpa in och fördela läkemedel samt se över hur extemporeapoteken kan hjälpa till i krissituationer.
– Det är bra att man utnyttjar den funktion dessa apotek har, att kunna tillverka läkemedel. Det är i linje med beslutet att förvärva antibiotikafabriken i Strängnäs.
Varnar för kompetenstapp
Däremot varnar Johan Wallér för kompetenstapp om sjukhusapoteken ska förse öppenvården, exempelvis vårdcentraler, med läkemedel. I dag sköts det av öppenvårdsapoteken.
– Man ska vara försiktig när man lägger förslag som för över ansvar från en part till en annan. Apoteken har ju monopol på att sälja läkemedel i öppenvården i dag och har gjort det i decennier. Det är viktigt att säkerställa att man inte tappar i kvalitet och säkerhet om uppgiften förs över.
Vill inta ha skärpta krav på apoteken
Han är också tveksam till att utredningen ska få i uppdrag att se över skärpta beredskapskrav på apotek och föreslå eventuella lagändringar.
– Det kan de ju utreda om de vill, men frågan har utretts kors och tvärs tidigare. Dessutom har man genomfört eller håller på att genomföra förslag från tidigare utredningar och regeringsuppdrag. Apoteken har, sedan några år, krav på sig att säkerställa att det finns tillräckligt med läkemedel för kundernas behov. Distributörer samt industri har fått skärpta krav på att ha omsättningslager, något som nu införs.