Apoteken får dela på 460 miljoner extra

Apotekens handelsmarginal kommer att öka från dagens 16  till 18 procent efter omregleringen. Det innebär att staten kommer betala 460 miljoner kronor mer till apoteken än vad som görs idag. För att finansiera de ökade marginalerna föreslår TLV ett antal rationaliseringar av prissättningsmodellen som ska spara upp till 650 miljoner kronor.

2 apr 2009, kl 14:23
0

Den ökade handelsmarginalen kommer till apoteken via en så kallad ?generikapeng?. Det innebär att för varje förpackning apoteken säljer inom en läkemedelsgrupp där det finns generiska kopior får de 10 kronor extra. Den extra ersättningen kommer oavsett om apoteken säljer originalet eller kopian i utbytesgruppen, syftet är enbart att ersätta apoteken för att de måste lagerhålla både original och kopior.

I övrigt ändras inte handelsmarginalerna något från idag. Totalt kommer handelsmarginalen att öka med 460 miljoner kronor på årsbasis. I det är inte inräknat vad apoteken kan få ut genom att förhandla priser på originalläkemedel, den processen anser TLV att apoteken få klara själva.

Finansieringen av den ökade handelsmarginalen ska ske från tre håll; sänkta priser på originalläkemedel som förlorat patent, nya incitament som ska få apoteken att bli bättre på att lämna ut det billigaste läkemedlet inom en utbytesgrupp och en effektivisering av prissättningen på generika.

Den nya prismodellen kommer alltså att öka kostnaderna för betalaren med tio kronor på de läkemedel där det finns generika. De tio kronorna kommer att läggas på apotekens utpris och inte vara någon form av expeditionsavgift.  Men samtidigt ska TLV:s modell pressa priserna på generika så att totalkostnaderna för läkemedel inte ska öka. Inget läkemedel kommer heller att bli mer än tio kronor dyrare.
–  Vi tror att apoteken kommer att kunna göra vinster på flera sätt i framtiden. Receptbelagda läkemedel kommer förmodligen bli billigare på grund av parallellimport och försäljningen av handelsvaror kommer att öka. Men det behövs även en höjd handelsmarginal för att få nya aktörer att etablera sig i Sverige, sade Joachim Werr, projektledare på TLV.

TLV kommer att följa upp lönsamhet, tillgänglighet och service på den omreglerade apoteksmarknaden för att se till att den ökade handelsmarginalen kommer konsumenterna till gagn.
–  Vi gör en första uppföljningen 2011 för att se att detta fungerar, det kan ju dyka upp oväntade saker som vi inte kan se i de modeller vi räknat och tittat på, säger Gunilla Hulth-Backlund gd på TLV.

Hon utesluter inte att justeringar av handelsmarginalen kan göras innan 2011 om det skulle krävas för att uppnå målsättningarna.