Apotek anmält för att inte expediera alla läkemedel

Alla apotek ska enligt lag kunna tillhandahålla alla receptbelagda läkemedel inom ett dygn. Enligt en anmälan till Läkemedelsverket gör inte djurapoteket Apovet det. Ett påstående som apotekets ägare avvisar.

30 nov 2010, kl 10:42
0

Läkemedelsverket har fått information om att apoteket Apovet nekar att expediera recept på läkemedel som gäller för humant bruk och bett om en förklaring.

? Det stämmer inte, vi kan expediera alla läkemedel säger Gabriella Sander som är apotekets VD.

Apovet är visserligen ett leverensapotek inriktat på expediering av djurläkemedel, men måste som alla apotek tillhandahålla alla receptbelagda läkemedel.

? Även om vi nischat oss helt på djuren har vi absolut expedition av humanläkemedel, säger Gabriella Sander.

På företagets hemsida finns dock ingen information om att man också expedierar humanläkemedel.
? Nej, det har vi inte eftersom vår inriktning är expediering av djurläkemedel. Titta på flera av kedjornas och andra apoteks hemsidor, så finner du inte information om att man har djurläkemedel som de också enligt lagen ska tillhandahålla. De har valt att inte kommunicera det, precis som vi valt att inte kommunicera att vi också expedierar humanläkemedel.

Apovet lagerhåller djurläkemedel men har dagliga leveranser från KD och Tamro vilket gör att man också kan leverera humanläkemedel, enligt Gabriella Sander.
? Men det är väl inte det mest naturliga för läkare att använda oss, eftersom vi nischat in oss på djurläkemedel.

Apovet ska svara Läkemedelsverket senast den 8 december.