Annons

Antidot effektiv mot Pradaxa

Den första studien på patienter visar att en antidot mot blodförtunnaren Pradaxa är effektiv.

23 jun 2015, kl 16:12
0

Annons

I en ny studie fungerade idarucizumab som en effektiv antidot och kunde direkt häva den blodförtunnande effekten av Pradaxa, dabigatran.

Pradaxa tillhör den nya generationens blodförtunnare som kan tas oralt. Innan en verksam antidot finns på marknaden har användningen av läkemedlet i viss mån begränsats av att det inte funnits något sätt att häva den antikoagulerande effekten vid till exempel olyckor eller akuta operationer.

Nu har resultaten från en klinisk studie sammanställts där 90 patienter som medicinerade med Pradaxa ingick. Idarucizumab gavs till 51 individer på grund av akut blödning och 39 patienter fick läkemedlet för att de var tvungna att göra ett akut ingrepp. Behandlingen med antidoten hade full effekt inom några minuter och gav normaliserande koagulationstester bland 88 till 98 procent av patienterna.

Ansökningar om godkännande av antidoten behandlas med förtur i både USA som inom EU.

Resultaten är publicerade i New England Journal of Medicine och studien är finansierad av Boehringer Ingelheim som tagit fram antidoten liksom Pradaxa.

Även en antidot mot Equilis har visat bra resultat i en klinisk fas III-studie.

Andexanet alfa från Portola Pharmaceuticals nådde de uppsatta studiemålen och reverserade den blodförtunnande effekten av Eliquis, apixaban, med drygt 93 procent. Studieresultaten ska ligga till grund för en planerad ansökan under året om godkännande i USA tillsammans med data där samma antidot testats mot blodförtunnaren Xarelto, rivaroxaban.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng