Antidepressiva läkemedel ökar fallolyckorna

Att behandla äldre dementa med SSRI preparat ökar fallolyckorna. Även med låga doser ökar risken enligt en ny studie.

19 jan 2012, kl 12:07
1

Många dementa patienter diagnosticeras också som deprimerade och behandling med SSRI-läkemedel är vanlig. Men behandlingen innebär samtidigt att risken för fallolyckor ökar. Det är i och för sig känt sedan tidigare när det gäller äldre antidepressiva, men den här studien från Erasmus University Medical Center i Rotterdam tyder på att risken för fall även ökar med de nya behandlingarna.
 

I studien som publiceras i British Journal of Clinical pharmacology noterade forskaren förskrivningen av antidepressiva på 248 äldreboenden under två år. Hon noterade totalt 683 fallolyckor, varav 220 var allvarliga, som brutna ben och höftleder. Under studietiden avled en patient orsakad av fall. Risken för fallolyckor var i studien tre gånger högre bland patienter som behandlades med SSRI-läkemedel.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När min mamma började ramla dagarna efter att man börjat ge henne SSRI så berodde det på åldern fick jag veta och replikerade att det väl var lite konstigt att hon blev så mycket äldre så fort man började pula i henne nerdrogande medikamenter. Hon fick förstås även benso och annat, och jag hade enorma problem att få läkare att sätta ut de där medicinerna, trots alla biverkningar jag såg.
    Mot slutet slutade man tala om för mig när man satte in sådana här mediciner och mycket riktigt dog hon då pga fall och höftledsbrott med åtföljande operation och ännu mer nerdrogning. 3 veckor efter opertionen var hon död.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng