Ibuprofen ingen ersättare vid okomplicerad UVI
Foto: Istock

Ibuprofen ingen ersättare vid okomplicerad UVI

En skandinavisk studie visar att ibuprofen inte kan ersätta antibiotika vid okomplicerad urinvägsinfektion.

15 maj 2018, kl 21:20
0

Tidigare studier har antytt att initial behandling med NSAID:s vid okomplicerad urinvägsinfektion, UVI, skulle kunna minska användandet av antibiotika vid dessa vanligt förekommande tillstånd.

I en ny studie publicerad i Plos Medicine visar dock skandinaviska forskare att det med dagens diagnosverktyg inte är motiverat att ersätta antibiotika med ibuprofen.

I studien, som genomfördes på allmänläkarmottagningar i Norge, Sverige och Danmark, ingick 383 icke-gravida kvinnor i åldern 18 till 60 år med symtom på okomplicerad UVI.

Studien var randomiserad och dubbelblind. Hälften av kvinnorna, 194 stycken, fick standardbehandling i form av antibiotikumet pivmecillinam 200 mg tre gånger om dagen i tre dagar, medan 189 av kvinnorna fick 600 mg ibuprofen tre gånger dagligen i tre dagar.

Efter behandlingsperiodens slut rapporterade kvinnorna in sina besvär till prövningssajterna. Resultatet visade att på den fjärde dagen efter behandlingsstart kände sig 38,7 procent av kvinnorna i ibuprofen-gruppen botade, jämfört med 73,6 procent i antibiotikagruppen. De i ibuprofen-gruppen som inte kände sig botade var uppmanade att söka läkare på nytt för att få antibiotika utskrivet.

Som sekundärt effektmått undersökte forskarna utfallet efter fyra veckor. Då var 53 procent av kvinnorna som fått ibuprofen besvärsfria. Sju av kvinnorna i ibuprofen-gruppen hade dock drabbats av njurbäckeninflammation, det vill säga när bakterier från urinblåsan spritt sig till njurarna. Fem av dessa patienter krävde sjukhusvård medan två kunde behandlas i öppenvården.

Forskarna konstaterar att även om fler än hälften i ibuprofen-gruppen återhämtade sig utan antibiotika bör okomplicerad UVI även i fortsättningen behandlas med antibiotika.

Nu ska forskarna analysera studieresultaten ytterligare för att se om det går att urskilja några karaktäristika hos de kvinnor som trots allt klarade sig utan antibiotika.

– Vi har en överförbrukning av antibiotika i samhället och det vore fantastiskt om vi kunde reducera antibiotikaanvändningen till när den verkligen behövs, säger Ingvild Vik, forskare vid Universitetet i Oslo och förstaförfattare till studien.

Genom att jämföra kvinnorna i ibuprofen-gruppen som klarade sig utan antibiotika med dem som behövde antibiotika hoppas forskarna komma fram till vad som skiljer grupperna åt.

– Kanske har det att göra med hur länge man har haft symtom innan man söker vård, hur svåra besvären är och hur starkt utslag det blir på urinstickor, säger Ingvild Vik.

Förhoppningen är att i framtiden kunna ge hälso- och sjukvården verktyg för att identifiera vilka som behöver antibiotika och inte.

Enligt de norska riktlinjerna, som liknar de svenska, kan man behandla okomplicerade urinvägsinfektioner baserade på patientens symtom och sjukdomshistoria, utan att göra ett test med urinsticka.

– Men kanske ska man sluta skriva ut antibiotika så relativt enkelt som man gör i dag och börja göra fler analyser, säger Ingvild Vik. I de fall där kvinnan har milda symtom skulle läkaren och kvinnan också kunna diskutera en vänta-och-se-strategi där kvinnan får råd om smärtlindring, att dricka mycket och att ta en antibiotikakur om besvären förvärras eller inte försvinner av sig själva.

Ingvild Vik poängterar att även om man utifrån de nu publicerade resultaten inte generellt kan råda att avstå från antibiotikabehandling vid okomplicerad urinvägsinfektion är det inte farligt att avstå från antibiotika.

– Det finns placebostudier som visat att kvinnor som fick placebo inte hade någon ökad risk att få njurbäckeninflammation. Vi funderar på om det är så att ibuprofen kan spela en roll i att vissa kvinnor får en allvarligare infektion, och därför kan vi inte rekommendera ibuprofen som ersättningsbehandling.
– Men att vänta och se, i kombination med rikligt vätskeintag och smärtlindring med exempelvis paracetamol, ser vi som en trygg strategi för kvinnor med milda till moderata symtom på urinvägsinfektion, säger Ingvild Vik.