Annons
Antalet som dör av förgiftning ökar
Antalet dödsfall på grund av förgiftning av läkemedel eller droger ökar. Det visar ny statistik från Rättsmedicinalverket. Foto: Istock

Antalet som dör av förgiftning ökar

Dödsfall orsakade av läkemedels- eller drogförgiftning ökar, visar ny statistik från Rättsmedicinalverket.

18 sep 2023, kl 16:00
0

Annons

Antalet förgiftningsdödsfall på grund av läkemedel eller droger ökar. Det visar ny statistik för 2022 från Rättsmedicinalverket.

Det går mot det minskade antalet fall som rapporterades för åren 2020 och 2021.

Oklart varför förgiftning ökar

Förra året avled 814 personer av förgiftning orsakad av läkemedel eller droger.

Det kan jämföras med 723 förgiftningsdödsfall år 2021 och 781 år 2020.

– Det är för tidigt att säga om 2022 utgör ett trendbrott eller vad ökningen på bred front kan bero på, säger Carl Söderberg, rättsläkare och klinisk farmakolog vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi, i ett pressmeddelande från  myndigheten.

Opioider vanliga i förgiftningsdödsfall

Enligt Rättsmedicinalverket ökar alla de tio vanligaste substanserna bakom förgiftningsdödsfall. Undantaget är tramadol som minskat något.

– Vi ser liksom tidigare att gruppen opioider som helhet är fortsatt vanligt förekommande i förgiftningsdödsfall, vilket är en situation vi delar med såväl övriga Norden som resten av Europa, säger Carl Söderberg.

Smärtstillande läkemedel

De två vanligast förekommande läkemedlen är oxikodon och buprenorfin med 108 respektive 95 förgiftningsdödsfall. Båda substanserna är smärtstillande. Buprenorfin används också som behandling vid opiatberoende.

Alprazolam är den tredje vanligaste med 91 fall. Substansen används för att behandla svåra ångestsymtom.

Sömnmedel ökar mest

Störst procentuell ökning, med över 50 procent, står zopiklon för. Substansen är den fjärde vanligaste vid förgiftningsdödsfall.

Zopiklon, som används i läkemedel mot sömnbesvär, var involverat i 85 dödliga förgiftningsfall förra året. Det kan jämföras med 50 förgiftningsdödsfall år 2020.

Efter zopiklon, på femte plats i Rättsmedicinalverkets lista, kommer heroin med 78 dödsfall 2022.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng