Annons
Ansöker igen hos TLV om subvention av Kaftrio

Ansöker igen hos TLV om subvention av Kaftrio

Tillverkaren har lämnat in en ny ansökan om att Kaftrio mot cystisk fibros ska ingå i läkemedelsförmånen.

3 jun 2022, kl 10:38
0

Läkemedelsföretaget Vertex pharmaceuticals meddelar att det ännu en gång har ansökt hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, om subvention av Kaftrio (ivakaftor/tezakaftor/elexakaftor). Kaftrio är i kombination med ivakaftor avsett för behandling av patienter med cystisk fibros från 6 år och uppåt. En förutsättning är att patienten har en viss mutation.

– Vi är fortsatt engagerade i att arbeta tillsammans och utan dröjsmål för att hitta en lösning som ger patienter tillgång till Kaftrio, och som är hållbar och acceptabel för alla parter, säger Eric Gillberg, chef för Vertex i de nordiska länderna, i ett uttalande.

Tidigare nej till subvention av Kaftrio

Turerna kring svenska patienters tillgång till behandling med Kaftrio har varit många. I februari i år beslutade TLV för andra gången att inte ta in Kaftrio i läkemedelsförmånen. TLV förklarade att förhandlingar med tillverkaren Vertex inte resulterat i tillräcklig prisreduktion och att behandlingskostnaden därför var för hög i förhållande till nyttan.

TLV-beslutet väckte mycket debatt. Patientföreträdare och personal inom vården för cystisk fibros har protesterat kraftfullt och vittnat om familjer som flyttat utomlands för att deras barn ska få tillgång till behandlingen.

NT-rådet har hållit fast vid att vården bör avvakta med att använda Kaftrio tills det ingår i läkemedelsförmånen. Men samtidigt preciserat undantag från denna rekommendation och understrukit att det handlar om en värdefull behandling för patienter med cystisk fibros. NT-rådet vill därför se fortsatta prisförhandlingar med Vertex och skrev nyligen att ”det är mycket angeläget att företaget snarast ansöker om subvention på nytt”.

Hoppas komma överens

Detta har alltså Vertex nu gjort. Nordenchefen Eric Gillberg uttalar sig optimistiskt om möjligheterna att komma överens med svenska myndigheter:

– Vi vet att detta är möjligt. Kaftrio är för närvarande tillgängligt för berättigade CF-patienter i 31 länder, inklusive Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Spanien, Tyskland, Österrike, Slovenien, Kroatien, Luxemburg, Frankrike, Italien och Storbritannien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng