Annons
Hon blir ny generaldirektör för Vetenskapsrådet
Katarina Bjelke. Foto: Mikael Wallerstedt

Hon blir ny generaldirektör för Vetenskapsrådet

I september tillträder universitetsdirektören Katarina Bjelke som Vetenskapsrådets nya generaldirektör.

3 jun 2022, kl 09:51
0

Regeringen har utsett universitetsdirektören Katarina Bjelke till Vetenskapsrådets nya generaldirektör. Hon tillträder sin nya tjänst 15 september.

– Det är med väldigt stor ödmjukhet som jag kommer att ta mig an uppdraget. Vetenskapsrådet är otroligt viktigt för forskarsamhället men även för samhället i övrigt, säger Katarina Bjelke, i ett pressmeddelande.

Katarina Bjelke är sedan 2018 universitetsdirektör på Karolinska institutet och hade tidigare samma titel på Uppsala universitet. I dag är hon också ordförande i styrelsen för Rymdstyrelsen. Hon har tidigare också varit departementsråd och chef vid forskningspolitiska enheten vid utbildningsdepartementet, samt chef för flera verksamheter vid Karolinska institutet. Hon har en tandläkarexamen och disputerade 1997 i neuroanatomi.

– Jag är mycket glad att Katarina Bjelke har tackat ja till att bli generaldirektör för Vetenskapsrådet. Hon har länge varit verksam inom utbildningssektorn och har under stora delar av sin karriär arbetat med forskningsfinansiering. Med sin djupa chefs- och ledarerfarenhet är hon mycket lämpad för det här uppdraget och jag ser fram emot ett gott samarbete framöver, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Katarina Bjelke efterträder Sven Stafström som har varit rådets generaldirektör sedan 2014. Han slutar den sista juni. Fram till september kommer nuvarande rådsdirektör Maria Thuveson att vara tillförordnad generaldirektör.