Annons

Ännu ett dödsfall av nytt coronavirus

Hittills har 15 personer smittats av det nya sarsliknande coronaviruset NCoV. Nio av dem har dött.

14 mar 2013, kl 10:00
0

Annons

Det nya viruset NCoV upptäcktes på den arabiska halvön i somras och sedan dess har 15 personer bekräftats vara smittade, enligt Värdshälsoorganisationen WHO. Nio av dem har dött.

Det senaste fallet var en saudiarabisk man i 39-års åldern. Han blev sjuk den 24 februari, inlagd på sjukhus den 28 februari och avled den 2 mars. Han ska enligt preliminära undersökningar inte ha haft någon kontakt med de tidigare kända fallen, enligt WHO.

Under februari upptäcktes tre nya fall av coronaviruset i Storbritannien. Indexfallet insjuknade efter en resa till Saudiarabien och Pakistan. De andra tillhörde den insjuknades familj och hade varit i nära kontakt med hen. 

Mycket talar för att smittan i sällsynta fall kan spridas mellan människor, men enligt Smittskyddsinstitutet är risken att smittan ska spridas utanför den närmaste kretsen runt en sjuk person mycket liten.  I Storbritannien och Tyskland har man tagit prov på fler än 200 personer som haft nära kontakt med de aktuella fallen, utan att man sett några tecken på smittspridning.