Anastrozol mer effektivt än tamoxifen

En ny studie visar att anastrozol var mer effektivt än tamoxifen för att hindra uppkomst av nya tumörer hos kvinnor som haft bröstcancer i ett bröst.

22 mar 2002, kl 14:42
0

Annons

Resultat från Atacstudien presenterades på torsdagen på Europeiska bröstcancerkonferensen, en studie på postmenopausala kvinnor som haft bröstcancer i ena bröstet. De kvinnor som fick anastrozol hade 58 procent lägre risk än de som fick tamoxifen att utveckla cancer i det friska bröstet.

Kvinnor som haft bröstcancer i ett bröst har ungefär tre gånger högre risk att få bröstcancer igen än andra kvinnor. I anastrozolgruppen fick 0,4 procent cancer i det friska bröstet, jämfört med 1,1 procent i tamoxifengruppen. Det fanns även en grupp som fick kombinerad behandling, men det gav inga ytterligare fördelar. Av etiska skäl fanns ingen placebogrupp, men det är känt sedan tidigare att tamoxifen ungefär halverar risken för tumörer i det tidigare friska bröstet.

Idag används anastrozol mot mer avancerade former av bröstcancer, men Astrazeneca hoppas få utökad indikation på preparatet, som säljs under namnet Arimidex.