Annons
Allvarlig biverkan stänger svensk myelomstudie

Allvarlig biverkan stänger svensk myelomstudie

Fas II-studien med Bioinvents antikropp mot multipelt myelom läggs ned efter rapport om en allvarlig händelse kopplad till substansen.

19 dec 2016, kl 12:16
0

Annons

Efter rapport från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om en allvarlig kardiopulmonell händelse läggs svenska Bioinvents fas II-studie ner, meddelar bolaget på sin hemsida.

I studien undersöktes den humaniserade antikroppen BI-505 som tilläggsbehandling i patienter med multipelt myelom som behandlats med höga doser cellgifter och genomgått en autolog stamcellstransplantation.

BI-505 är riktad mot ett protein, ICAM-1, som finns på cellytan av cancerceller. Genom att binda till ICAM-1 lockas makrofager till cancercellerna och kan förgöra dem. Antikroppen stänger även av de signaleringsvägar i cancercellen som är beroende av ICAM-1.

Fas II-studien genomfördes i USA ihop med Penn Medicine vid University of Pennsylvania och inleddes i maj i år. I november meddelade FDA den allvarliga biverkningen och studien avbröts tillsvidare för att nu alltså ha avslutats helt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng