Akut läkemedelsbrist i Grekland

Läget i Grekland beskrivs som kaotiskt med brist på många viktiga läkemedel. Situationen skylls på företag som inte vill leverera.

1 mar 2013, kl 11:50
0

Det handlar om viktiga läkemedel för att behandla sjukdomar som diabetes, cancer, artrit och hjärt-kärlsjukdom som håller på att ta slut i Grekland. Landets regering har sammanställt en lista på omkring 50 läkemedelsföretag som de menar har låtit bli att leverera sina produkter, rapporterar den brittiska tidningen the Guardian.

Enligt den grekiska regeringen är anledningen att företagen inte vill släppa sina läkemedel till landet eftersom de är rädda att produkterna kommer att säljas vidare till andra länder till låga priser. Läkemedelspriserna i Grekland är bland de lägsta i hela EU. På regeringens lista finns flera stora företag som GSK, Pfizer, Roche, Astrazeneca, Novartis och Sanofi. Pfizer, Roche och Sanofi har bekräftat att de stoppat leveransen av vissa läkemedel till Grekland medan bland annat Astrazeneca och GSK förnekar anklagelserna.

Yannis Tountas, chef för den grekiska läkemedelsmyndigheten, säger till the Guardian att företagen inte vill leverera eftersom de anser att den grekiska marknaden är olönsam. Stämningen beskrivs som desperat när grekerna åker runt mellan apoteken för att få tag i sina läkemedel. Enligt landets apoteksförening, Panhellenic pharmaceutical association, har lagernivåerna sjunkit med 90 procent senaste tiden.

Den grekiska regeringen utreder också misstankar om att grekiska apotek och grossister säljer läkemedel vidare till andra länder vilket också skulle bidra till den inhemska bristen.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng