Annons

Acetylsalicylsyra minskar risk för cancer

En liten dos dagligen av acetylsalicylsyra tycks avsevärt minska risken för bland annat tarmcancer. Det visar forskning vid Oxford universitet.

7 dec 2010, kl 12:31
0

Det är forskare vid Oxford universitet som följt upp 25 000 patienter, främst från Storbritannien.

Att acetylsalicylsyra
minskar risken för hjärtinfarkt och stroke hos patienter med förhöjd risk är känt liksom den ökade risken för tarm- och magblödningar. Men nu menar forskare att man vid en samlad bedömning av medlets risker och fördelar också bör ta med dess skyddande effekt mot cancer.

Acetylsalicylsyra tycks skydda bäst mot tarmcancer där risken minskade med 40 procent och esofaguscancer med 60 procent vid en femårsuppföljning. Uppföljningen efter 20 år visade på minskad total risk att dö i cancer med 20 procent i gruppen som använt acetylsalicylsyra.
Professor Peter Rothwell som lett forskningen säger i en kommentar att resultaten i studien mycket väl kan underskatta resultatet av långtidsbehandling med acetylsalicylsyra. Men han påpekar också att han inte vill uppmana friska medelålders att omedelbart använda medlet, som enligt honom tycks minska cancerrisken vid en daglig dos på 75 mg.
Enligt Peter Rothwell fördubblas samtidigt risken för inre blödningar som annars är 1 på 1000 per år. Cancerforskare i Storbritannien beskriver fynden som lovande.

Epidemiologen professor Peter Elwood som står bakom de första studier som visade på hälsovinster med acetylsalicylsyra säger till BBC News att beslutet att använda acetylsalicylsyra dagligen bör vara varje individs beslut.
? Acetylsalicylsyra bör ses i samma sammanhang som livsstilsförändringar som kost och motion som också bidrar till förbättrad hälsa.