Annons
Vite ska stoppa olagligt kolloidalt silver

Vite ska stoppa olagligt kolloidalt silver

Läkemedelsverket begär att ett vite på 800 000 kronor ska utdömas mot ett företag som säljer silvervatten.

13 mar 2019, kl 14:00
0

Redan 2015 förbjöd Läkemedelsverket det skånska företaget Ion silver ab att fortsätta sälja en produkt med kolloidalt silver, även kallat silvervatten. Orsaken var att produkten Ionosil kolloidalt silver marknadsfördes som effektivt mot en rad sjukdomar som cancer, malaria, reumatism, bältros, borrelia, MS, ebola, psoriasis och kräksjuka.

Detta är läkemedelspåståenden, produkten är inget godkänt läkemedel och därför får den inte säljas, konstaterade myndigheten. Läkemedelsverket framhöll också att marknadsföringen kunde locka konsumenter att köpa Ionosil i stället för att vända sig till sjukvården och att detta var en hälsorisk.

Beslutet förenades med ett vite på 800 000 kronor, vilket betyder att företaget måste följa beslutet för att slippa betala detta belopp.

Men Ion silver ab har fortsatt att sälja silvervattnet trots förbudet, hävdar Läkemedelsverket. Marknadsföringen har enligt myndigheten fortsatt med hjälp av indirekta metoder där företaget använder sig av en föreningshemsida. Något som företaget å sin sida tillbakavisar.

I en ansökan till förvaltningsrätten i Uppsala begär Läkemedelsverket nu att domstolen ska döma företaget att betala vitet på 800 000 kronor. ”Dels för att markera allvaret i överträdelserna av förbudsbeslutet, dels för att förebygga framtida överträdelser.”

Kolloidalt silver är mycket små silverpartiklar i en lösning. Dnt har bakteriedödande effekt och säljs av hälsokostbutiker som ett medel för att rena vatten. Det får inte säljas som läkemedel och inte som kosttillskott. Det är inte heller registrerat som ett homeopatiskt eller traditionellt växtbaserat läkemedel.

Trots detta har det använts inom alternativmedicinsk behandling. Efter en uppmärksammad händelse i Jönköping där en alternativmedicinare ordinerat en sexårig pojke kolloidalt silver slutade vissa hälsokostbutiker att sälja produkten.

Enligt Livsmedelsverket finns det flera hälsorisker med att förtära kolloidalt silver.

Här hittar du Läkemedelsverkets information om kolloidalt silver.