Han tar över som FDA-chef när Gottlieb lämnar
Ned Sharpless efterträder tills vidare Scott Gottlieb som FDA-chef.

Han tar över som FDA-chef när Gottlieb lämnar

Ned Sharpless, nu chef för USA:s cancerinstitut, tar tills vidare över ledningen av läkemedelsmyndigheten FDA.

13 mar 2019, kl 10:09
0

Annons

Hälsominister Alex M. Azar III meddelade igår att en temporär efterträdare har utsetts till den avgående FDA-chefen. Som Läkemedelsvärlden rapporterat meddelade Scott Gottlieb nyligen oväntat att han lämnar chefsposten på FDA av personliga skäl.

I början av april tillträder därför läkaren och cancerforskaren Norman, vanligen kallad Ned, Sharpless som ställföreträdande FDA-chef.

– Dr. Sharpless´vetenskapliga erfarenhet och expertis kommer att göra honom till en stark ledare av FDA, sade hälsominister Azar i ett uttalande som citeras av en rad amerikanska medier.

– Det kommer inte att bli något uppehåll i myndighetens fokusering på läkemedelsgodkännanden, att bekämpa opiodkrisen, modernisera livsmedelssäkerheten och bemöta den snabba ökningen av ungas e-cigarettanvändning.

Ned Sharpless är sedan oktober 2017 chef för National cancer institute, NCI,som är en del av National institutes of health. Dessförinnan ledde han ett cancercenter vid University of north Carolina. Forskningsmässigt har han fokuserat på sambanden mellan cancer och åldrande och utveckling av nya behandlingar mot melanom, lungcancer och bröstcancer.

Ned Sharpless har tidigare nämnts som en tänkbar permanent efterträdare till Scott Gottlieb, men den aktuella utnämningen gäller enbart medan rekryteringen av en ny FDA-chef pågår. En sådan måste nomineras av presidenten och godkännas av senaten.