Annons
I fredags halade EMA flaggorna i London

I fredags halade EMA flaggorna i London

EMA:s personal sade vid en ceremoni symboliskt farväl till Londonkontoret och förbereder nu den fysiska flytten.

28 jan 2019, kl 11:56
0

Annons

Samtidigt som Storbritannien och övriga EU i kämpar med osäkerheten i elfte timmen kring Brexit, genomför den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA planenligt den flytt från London som Brexitbesluten tvingat fram.

EMA har haft sitt huvudkontor i London sedan 1995. Vid en avskedsceremoni nyligen tog myndighetens personal ned de 28 EU-flaggorna och chefen Guido Rasi höll ett tal där han tackade Storbritannien för det mångåriga värdskapet.

Att döma av kommentarerna till EMA:s twitterinlägg om ceremonin beklagar många Brexit och EMA:s påtvingade flytt.

På grund av flytten förlorar EMA omkring en fjärdedel av sin personal. Samtidigt kräver själva flyttningen arbetsinsatser. På grund av dessa omständigheter kommer myndigheten, som Läkemedelsvärlden tidigare skrivit, att prioritera vissa delar av verksamheten medan andra tillfälligt får vila.

Det som prioriteras under flytten är framför allt kärnverksamheten med godkännanden och tillsyn av läkemedel, förberedelser för Brexit samt genomförande av ny lagstiftning om veterinärläkemedel.

EMA har redan fått tillgång till den byggnad i Amsterdam där myndigheten från och med början av mars ska vara i gång med sin verksamhet. Detta i väntan på ännu en flytt till den nya permanenta EMA-byggnad i Amsterdam som ska stå klar i november 2019.

Redan under februari kommer vissa av EMA:s möten att hållas i Amsterdam. Den 1 mars lämnar EMA officiellt London. Den 4-8 mars kommer ett fåtal medarbetare att vara på plats på kontoret i Amsterdam medan övriga arbetar på distans. Sedan fortsätter inflyttningen i Amsterdam och i april beräknas den vara helt klar.