Vivaldi building ska rymma EMA:s verksamhet
Zuidas district, Amsterdam.

Vivaldi building ska rymma EMA:s verksamhet

EU:s läkemedelsmyndighets nya högkvarter är döpt efter den italienska tonsättaren.

22 nov 2017, kl 08:25
0

Annons

Vivaldi building. Så ska byggnaden för EMA:s nya högkvarter heta. Byggnaden, som ska ha 19 våningar och rymma närmare 32 000 kvadratmeter, är tänkt att smälta in bland skyskraporna i finansdistriktet Zuidas. Den planerade platsen ligger på promenadavstånd från tåg- och tunnelbanestationen Rai. Men EMA:s anställda förmodas efter flytten göra som holländarna och ta cykeln. I byggplanerna finns parkeringsplatser för 104 bilar och 750 cyklar.

Det framgår i dokumentet om Amsterdams erbjudande för att ta över EU:s läkemedelsmyndighet. Erbjudandet som vann omröstningsproceduren i Allmänna rådet och till sist slog ut Milano genom lottdragning.

Att Amsterdam inte hade någon svår uppgift att övertyga om sitt strategiska läge blir tydligt vid en läsning av stadens erbjudande som värdstad. Flygen från Schiphol, flygplatsen som ligger tio minuters tågresa bort från den tänkta platsen för EMA, går i tät trafik till och från övriga städer i unionen, med som minst en flight per dag till till exempel Ljubljana, och med tretton flyg per dag till Paris.

Staden med omnejd har redan omkring 650 hotell och 41 000 hotellrum, och planerar en utbyggnad till år 2020 med 11 000 ytterligare hotellrum.

För att verksamheten ska kunna fortsätta utan avbrott under flytten kommer en temporär kontorsbyggnad att upprättas till den första januari 2019, som ska finnas under tiden som huvudbyggnaden konstrueras i nära samarbete med EMA.

Den holländska regeringen arbetar redan med att få fram en ”pre-design” för byggnaden, och bana väg för att hela planeringen och proceduren ska gå så smidigt som möjligt. Kostnaden för den temporära byggnaden står den nederländska staten för, står det i dokumentet.