Annons

79 apotek stänger i sommar

Återigen stänger en del apotek under sommarperioden för att klara av bemanningen i kombination med semestrar. I år är det 79 apotek, jämfört med 92 förra året. Orsaken är farmacevtbristen.

6 jun 2003, kl 12:10
0

Annons

I sommar kommer totalt 79 apotek i landet att vara stängda hela eller delar av sommaren. Under 2002 var 92 Apotek sommarstängda. Det meddelar Apoteket i ett pressmeddelande.

Anledningen till att man måste stänga apotek är, som tidigare år, brist på farmacevter i kombination med semestrar.

? Vi beklagar att vi måste stänga eller minska öppettiderna på vissa apotek även i år, även om det är positivt att färre stänger. Vi försöker begränsa de negativa effekterna för våra kunder, även inom vården, så mycket som möjligt, säger Thony Björk, informationsdirektör, Apoteket AB.

Enligt Apoteket kräver svensk lagstiftning och Apotekets eget kvalitets- och säkerhetskrav, att det alltid ska finnas en ansvarig farmaceut på varje apotek, annars måste Apoteket hålla stängt.

? Vi har under flera år arbetat för att få fler farmaceutiska utbildningar och vi har fått gehör för detta också. Men det dröjer ännu några år innan det examineras tillräckligt många. Vi har också utfört andra rationaliseringar inom Apoteket AB för att frigöra farmaceuternas tid så att de får mer tid för kunderna, förklarar Thony Björk.