Annons

51 apotek stänger i sommar

Som vanligt stänger ett antal apotek i sommar, dock något färre än tidigare år. Anledningen är brist på farmacevter och färre kunder.

8 jun 2006, kl 15:57
0

Det finns cirka 950 apotek i Sverige. Av dessa stänger 51 apotek under delar av sommaren 2006. Det kan jämföras med 53 stängda apotek 2005, 69 stycken 2004 och 92 stycken 2002. Sedan 2002 har antalet sommarstängda apotek minskat med 40 procent.

– Vi kommer alltid att ha några apotek stängda under somrarna eftersom vissa vårdcentraler stänger eller för att kundunderlaget är för litet under den perioden, konstaterar Stefan Carlsson, vd för Apoteket, i ett pressmeddelande

Grundorsaken till att apotek stängs under sommaren är bristen på farmaceuter och att vissa vårdcentraler stänger. Svensk lagstiftning och Apotekets kvalitets- och säkerhetskrav, kräver att det alltid ska finnas en ansvarig farmaceut på varje apotek, annars måste Apoteket hålla stängt.

– Men även när vi tvingas stänga apotek under sommaren begränsar vi de negativa effekterna för våra kunder bland annat genom att stänga apotek som vi vet har få kunder. Där många turister rör sig håller vi öppet som till exempel på Gotland, Öland och Bohuslän.

Därför öppnar Apoteket ett speciellt sommarapotek i Löttorp på Öland under juni, juli och augusti.

Hela listan över sommarstängda apotek finns på Apotekets hemsida, under Press. Se länk till höger.