Donald Trump genomför en rad åtgärder som slår hårt mot forskningen. Forskningsmyndigheter som National institutes of health, NIH, och National science foundation, NSF, får minskade anslag och måste säga upp personal.
Nedskärningarna får globala konsekvenser och påverkar forskare över hela världen – även i Sverige – när USA stryper finansieringen till forskningsprojekt.
– Det Trump river ned nu kan ta många årtionden att bygga upp igen, säger Martin Bergö, prorektor vid KI, Karolinska institutet, till SvD.
Riskerar finansieringen från NIH
Nu riskerar 21 forskningsprojekt på KI att helt förlora sin finansiering från amerikanska NIH. Därför uppmanar lärosätet forskarna att pausa sina arbeten tills vidare.
– Det är väldigt tråkigt. Forskarna är förstås bekymrade. För vissa betyder det jättemycket, eftersom det är en stor del av gruppens finansiering, säger Björn Kull, chef på avdelningen för forskningsstöd och externa relationer på KI, till Läkartidningen.
NIH är världens största forskningsfinansiär
Det är värt att påminna om NIH:s centrala roll. NIH är USA:s federala myndighet för medicinsk forskning. Det är också världens största finansiär av biomedicinsk forskning.
Bakgrunden till hotet mot KI:s projekt är en ny amerikansk policy. Den förbjuder underkontrakt med utländska forskningspartners. Det gör att 21 svenska projekt riskerar att stå utan finansiering.
Policyn är en del av en bredare kursändring i amerikansk forskningspolitik. Den påbörjades under Donald Trumps presidentskap. USA ifrågasätter internationella samarbete och skär man ned på flera forskningsområden. För svensk forskning innebär detta en ny och osäker spelplan.
Tidigare har Trumpadministrationen stoppat två andra svenska KI-projekt. Det ena är ett NIH-finansierat projekt om könsbekräftande vård. Det andra handlar om trafiksäkerhet i Angola.
KI uppmanar forskare pausa
Den nya NIH-policyn påverkar nu 21 av 38 NIH-finansierade projekt på KI. Därför rekommenderar lärosätet forskare med sådana underkontrakt att pausa sin forskning tills vidare. Nu ser de över planeringen.
– Är det möjligt att pausa eller inte? Och är det inte möjligt att pausa, finns det då annan typ av finansiering som man kan täcka upp med?
NIH flaggar för att en ny struktur för samarbeten mellan amerikanska universitet och utländska forskare ska vara på plats senast 30 september.
Under tiden är den gamla modellen för underkontrakt i praktiken avbruten.
– Vi måste ha en beredskap för att vi kanske inte får mer pengar, säger Björn Kull.
Trump hotar skära ned ytterligare på NIH
Det här kan bara vara början. Trump föreslår i budgeten för 2026 mycket drastiska minskningar av forskningsanslag. Han vill minska NIH:s budget med 40 procent och NSF:s med över 50 procent, enligt Nature.
Kritiker varnar för att förslaget, om det genomförs, kommer att orsaka katastrofala följder för amerikansk forskning och för framtida generationer forskare.
Victoria LaCivita, vita husets talesperson för vetenskaps- och teknologipolitik, besvarade kritiken så här:
– Administrationen omfördelar investeringar till prioriterade områden där USA måste fortsätta vara ledande, för att säkra vår ställning som global teknikledare och sätta stopp för woke-influerad forskningsfinansiering.