130 beslag av falska läkemedel på Arlanda

130 beslag av falska läkemedel på Arlanda

Lugnande mediciner, potensläkemedel och antibiotika beslagtogs i Sverige under en riktad insats.

24 okt 2018, kl 10:22
0

Annons

Över 190 myndigheter i sammanlagt 90 länder deltog i år i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen Pangea, som leds av Interpol. I Sverige samarbetade Läkemedelsverket, tullen och polisen under operationen.  Enligt Läkemedelsverkets pressmeddelande var ett resultat av samarbetet att 175 webbsidor med marknadsföring riktad till den svenska marknaden kunde stängas, vilket är exempelvis nästan tre gånger så många som vid operationen för tre år sedan.

I post- och kurirflödena på Arlanda gjordes i år 130 beslag av olagliga läkemedel, både narkotikaklassade och icke narkotikaklassade.

– Under årets kontrolloperation har vi valt att titta brett på alla typer av läkemedel och har bland annat stoppat över ett kilo dopningsmedel och beslagtagit både lugnande medel och antibiotika, säger Linda Rundqvist, operationsansvarig Pangea XI vid Tullverket.

Potensläkemedel är ytterligare en vanlig läkemedelstyp bland de icke narkotikaklassade preparaten i de svenska beslagen. Bland de internationella resultaten syns en ökning av beslagen av antiinflammatoriska tabletter samt läkemedel mot reumatism.

Årets operation genomfördes 9-16 oktober och över hela världen beslagtogs då omkring tio miljoner tabletter, kapslar och ampuller med olagliga, vanligen förfalskade, läkemedel. Över 3 670 webbsidor där olagliga läkemedel marknadsfördes stängdes också ned i olika länder.

Syftet med operationen är både att stoppa och lagföra kriminella som sysslar med olaglig läkemedelshandel över internet, och att öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel på detta sätt.