Annons
Ännu ett vaccin mot ebola testas under utbrottet
Foto: Läkare utan gränser

Ännu ett vaccin mot ebola testas under utbrottet

Under de närmaste veckorna introduceras ett andra vaccin mot ebola i Demokratiska republiken Kongo.

14 okt 2019, kl 14:38
0

Hälsomyndigheterna i Demokratiska republiken Kongo meddelade i slutet av september att den pågående vaccineringen mot ebola skulle kompletteras med ytterligare ett experimentellt vaccin.

Det nuvarande vaccinet, företaget Mercks rVSV-ZEBOV-GP, har som Läkemedelsvärlden skrivit, utvärderats i en klinisk studie under den pågående epidemin där det getts till över 225 000 personer och visat mycket goda resultat. Nu kommer myndigheterna att låta utvärdera även Johnson & Johnsons vaccin i syfte att eventuellt få ännu ett kompletterande vapen mot ebolaepidemin i landet. Vaccineringen med detta vaccin kommer att starta i landets östra delar i början av november och sedan utvidgas till andra provinser.

Redan nästa vecka väntas enligt flera nyhetsbyråer den första sändningen med 500 000 doser av det andra vaccinet anlända till Demokratiska republiken Kongo. Till skillnad från Mercks vaccin som bara behöver ges en gång, krävs det två doser av Johnson & Johnsons vaccin.

Vaccineringen med Mercks vaccin av personer med hög risk för ebolainfektion kommer samtidigt att fortsätta.

Sedan utbrottet startade i augusti 2018 har ebola krävt över 2 100 liv. Men enligt den senaste lägesrapporten kan utbrottet nu vara på väg att lugna ned sig eftersom antalet nya

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng