​Han blir ny vd för Apotekarsocieteten
Robert Kronqvist.

​Han blir ny vd för Apotekarsocieteten

Apotekarsocietetens nya vd heter Robert Kronqvist och är biokemist med lång life science-erfarenhet.

26 apr 2021, kl 15:00
0

Annons

Det blir Robert Kronqvist, i dag Norden-chef på konsultbolaget NDA group, som efterträder Karin Meyer som vd för Apotekarsocieteten. Det skriver Apotekarsocieteten i ett pressmeddelande. Robert Kronqvist har lång erfarenhet från life science-området och inte minst från läkemedelsindustrin där han bland annat arbetat som forskare och chef.

– Med sin breda yrkeserfarenhet och sitt kontaktnät från stora och små läkemedelsföretag, akademin och myndigheter passar Robert Kronqvist mycket bra för uppdraget att fortsätta utveckla Apotekarsocieteten, säger Märit Johansson, Apotekarsocietetens styrelseordförande, till Läkemedelsvärlden.

– Vi är övertygade om att han besitter en förmåga som är viktig för vår organisation – att kunna jobba affärsmässigt i de kommersiella delarna av vår verksamhet, i harmoni med de ideella delarna. Styrelsen ser också vikten av att Robert har de rätta förutsättningarna att fortsätta den påbörjade processen och ta hela organisationens digitala mognad till nästa nivå.

Lång erfarenhet från life science

Robert Kronqvist är 51 år och i grunden utbildad biokemist vid Åbo akademi där han studerade i början av 1990-talet. Därefter arbetade han i drygt 14 år på Astrazeneca i Södertälje som forskare, projektansvarig och chef inom områdena neurovetenskap och smärta.

När Astrazeneca 2013 lade ner forskningsverksamheten i Södertälje gick Robert Kronqvist vidare till en vd-tjänst på bioteknikföretaget Biochromix pharma. Han har därefter bland annat arbetat som chef för biologisektionen på Nationellt forensiskt centrum inom Polismyndigheten och som chef för analysutveckling och kvalitetskontroll på Research institutes of Sweden (Rise). Närmast kommer Robert Kronqvist från en tjänst på konsultbolaget NDA group där han är general manager för den nordiska marknaden.

Kompletterande kompetens

Robert Kronqvist blir den första vd:n för Apotekarsocieteten som inte har en farmacibakgrund.

– Det ser vi inte som något problem eftersom vi redan har många med farmaceutisk kompetens i organisationen. I stället kommer det att vara en fördel att få in annan kompetens som kompletterar den befintliga och kan vidga våra perspektiv på läkemedelsområdet, säger Märit Johansson.

– Detta kan dessutom bli till hjälp när det gäller att även rekrytera medlemmar med annan bakgrund än den farmaceutiska. Vi är sedan många år en organisation för läkemedelsintresserade oavsett grundutbildning.

Börjar i augusti

Robert Kronqvist säger i pressmeddelandet att han är ”imponerad av bredden i Apotekarsocietetens verksamhet och dess roll som samlingspunkt för alla som arbetar med läkemedel”, och tillägger:

–  Apotekarsocietetens vision och möjligheten att på ett brett sätt bidra till området lockar mig särskilt. Jag ser också fram emot att lära känna människorna i organisationen samt att med min erfarenhet bidra till att vidareutveckla både den kommersiella delen i Läkemedelsakademin och den ideella delen i medlemsföreningen Apotekarsocieteten.

Robert Kronqvist tillträder sitt nya jobb 9 augusti. Han efterträder Karin Meyer, som efter närmare sju år lämnar vd-posten 30 april. Under övergångsperioden tar verksamhetschef Maria Mårfält vid som tillförordnad vd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng