Zanidip subventioneras tillsvidare

Beslutet om att ta ut blodtryckspreparatet Zanidip ur
högkostnadsskyddet får inte verkställas. Det är kammarrättens bud efter
att företaget Meda överklagat TLV:s beslut.

7 okt 2008, kl 13:17
0

När Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV i februari presenterade sin genomgång av blodtryckssänkande läkemedel var Zanidip (lerkanidipin) en av tre substanser som skulle tas ut ur förmånssystemet från och med den 1 september i år.

Företaget Meda överklagade beslutet till länsrätten som gick på TLV:s linje. Motiveringen var att läkemedlet inte visat bättre resultat än liknande preparat som kostar hälften så mycket. Meda överklagade då beslutet till kammarrätten som nu beslutat att pröva ärendet.  I och med detta bestämde kammarrätten också att TLV:s beslut från i februari inte gäller fram till att en domstol sagt något annat.
–    Beslutet att ta ut Zanidip ur förmånssystemet inhiberas vilket betyder att det inte gäller. Tills vidare är alltså läkemedlet tillbaka i förmånssystemet, säger Odd Swarting på Setterwalls Advokatbyrå som är Medas ombud i förhandlingarna.

TLV kommer nu  i sin tur att överklaga själva inhiberingen till regeringsrätten eftersom nämden menar att Zanidip inte bör subventioneras tills dess att kammarrätten fattat sitt beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng