Annons

Lilly förlorade patenttvist

Generiskt Alimta kan finnas på marknaden sex år innan patentet går ut efter en dom i en brittisk domstol.

16 maj 2014, kl 09:16
0

Annons

Läkemedelsföretaget Eli Lilly har dragit generikaföretaget Actavis inför rätta i flera länder. Nu senast i Storbritannien. Anledningen är att företaget anser att Actavis gör intrång på patentet kring Alimta, pemetrexed, som gäller ett vitamintillägg. 

Alimta är ett läkemedel som används för att behandla olika typer av lungcancer. För att minska biverkningarna ges det tillsammans med en vitaminbehandling. Huvudpatentet för Alimta går ut 2015, men vitamindoseringspatentet går ut först 2021. 

Actavis planerar att lansera en generisk version av Alimta under 2015, som innehåller alternativa saltformer. Lilly menar att det är ett intrång på företagets patent. Men en brittisk domstol ser annorlunda på saken och dömde till Actavis fördel.

Enligt nyhetsbrevet Firstword Pharma anser Lilly att domstolen misslyckades med att göra korrekta bedömningar och planerar att överklaga domen. Man sade också att en tysk domstol dömt till fördel för Lilly tidigare i år. Förra året fastställde en amerikansk domstol vitamintilläggspatentet för Alimta. Det gäller då till 2022. Företagen Teva och Fresenius hade ansökt om tillstånd för att tillverka generiskt pemetrexed.