WHO ger grönt ljus för oprövade läkemedel

Det är etiskt att erbjuda otestade läkemedel eller vacciner mot ebola i Västafrika. Det har WHOs expertpanel kommit fram till.

13 aug 2014, kl 07:18
0

Foto: iStockphoto

Världshälsoorganisationen, WHO, har låtit en expertpanel ta ställning till om det är etiskt att använda sig av läkemedelskandidater som ännu inte utvärderats för säkerhet och effekt under det pågående ebolautbrottet i Västafrika. Panelen kom enhälligt fram till att det är etiskt under rådande omständigheter, men att det måste ske genom transparens, informerat samtycke och valfrihet för patienterna, skriver WHO i ett uttalande.

Läkemedelskandidaterna bör även utvärderas i kliniska studier, anser panelen. Enligt panelen är det däremot troligt att antalet doser av de experimentella läkemedlen inte kommer att finnas i den mängd som efterfrågas.

WHO kallade till etikmötet efter att två smittade amerikaner fått behandling med den oprövade läkemedelskandidaten Zmapp från Mapp Biopharmaceutical. Det finns dock endast ett fåtal doser av behandlingen, och nu ska Liberia få möjlighet att behandla två smittade läkare, skriver Reuters. Den kanadensiska regeringen har också lovat att skänka ett antal doser av ett experimentellt ebolavaccin, som ännu inte testats på människor, enligt the Guardian. Det är upp till det enskilda landet att godkänna om det otestade läkemedlet får användas.

Det finns idag inga godkända läkemedel eller vacciner mot ebola, men ett antal läkemedelskandidater är under utveckling i tidigt stadium. GSK har en vaccinkandidat som planeras att tas in i fas I under hösten. GSK har påpekat att vaccinutveckling är en lång och komplex process och att det kan vara svårt att skynda på den processen.

Fram till den 11 augusti hade 1848 fall av ebola rapporterats till WHO, varav 1013 dödsfall.