Vitrakvi införs i vården av barn med cancer

Vitrakvi införs i vården av barn med cancer

NT-rådet rekommenderar regionerna att använda cancerläkemedlet Vitrakvi till barn, men inte vuxna.

3 nov 2020, kl 13:01
0

Vitrakvi (larotrektinib) blir det första vävnadsoberoende läkemedlet som används utanför studier i svensk cancervård. Det är innebörden av en ny rekommendation från NT-rådet, regionernas gemensamma organ för införande av nya terapier.

Vitrakvi finns i form av kapslar och oral lösning. Läkemedlet är avsett som monoterapi för patienter med solida tumörer med en förändring i neurotrophic tyrosine receptor kinase (NTRK)-genen. Att tumören har en sådan förändring ska bekräftas med hjälp av ett test innan behandlingen påbörjas.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutade för ett par veckor sedan att Vitrakvi ska ingå i läkemedelsförmånen för barn med cancer. Som Läkemedelsvärlden berättade gällde beslutet patienter som påbörjar behandlingen före 18 års ålder.

Denna begränsning beror på att TLV anser att tillgängliga studier inte visar nyttan av behandlingen lika tydligt för vuxna som för barn. TLV bedömer därför behandlingskostnaden som rimlig enbart för barn. Enligt beslutsunderlaget motsvarar det begärda priset för Vitrakvi en behandlingskostnad på cirka 150 000 kronor per månad för vuxna och 115 000 kronor för barn. Men tillverkaren och regionerna har tecknat ett återbäringsavtal som gör den verkliga kostnaden lägre. Trots detta anser TLV att kostnaden per vunnet levnadsår för vuxna patienter inte är rimlig.

NT-rådet går nu på TLV:s linje och rekommenderar att vården ska använda läkemedlet, men enbart till barn med solida tumörer med en viss typ av förändring i NTRK-genen. Vitrakvi ska i denna patientgrupp användas vid lokalt avancerad eller metastaserad cancer när andra tillfredsställande behandlingsalternativ saknas.