Virusbehandling hjälpte cancerpatienter

Patienter med malignt glioblastom hade en betydligt bättre överlevnad om de även behandlades med antivirala läkemedel mot cytomegalovirus, enligt en ny svensk studie.

5 sep 2013, kl 09:56
0

Annons

Tidigare forskning har visat att cytomegalovirus, CMV, kan vara drivande i flera cancerformer, bland annat hjärntumören glioblastom. Patienter med den diagnosen har en förväntad medelöverlevnad på 13,5 månader. Nu har forskare vid Karolinska institutet i en liten studie visat att behandling med antivirala läkemedel ger dessa cancerpatienter en mycket bättre överlevnad.

50 patienter med malignt glioblastom fick tilläggsbehandling mot CMV i form av Valcyte, valganciklovir. Resultaten var positiva. Tvåårsöverlevnaden var 62 procent i behandlingsgruppen, jämfört med normalt 18 procent hos patienter som inte får denna behandling. Medianöverlevnaden var längre hos de behandlade patienterna, 25 månader jämfört med 13,5 månader. 

Patienter som fick längre behandling hade en ökad överlevnad. Bland de 40 patienter som behandlades med Valcyte i minst sex månader var medianöverlevnaden 30,1 månader och tvåårsöverlevnaden 70 procent. 25 patienter behandlades kontinuerligt med Valcyte efter de första sex månaderna. De hade en medianöverlevnad på 56,4 månader och en tvåårsöverlevnad på 90 procent.

– Våra resultat är över förväntan och våra behandlingsdata visar att CMV spelar en aktiv och viktig roll vid glioblastom och att behandling riktad mot CMV kan vara ett nytt angreppssätt för dessa tumörer, säger Cecilia Söderberg-Nauclér, professor vid KI som lett studien, i ett pressmeddelande.

Men studien är inte randomiserad och forskarna påpekar behovet av sådana studier för att kunna fastställa orsakssamband.

Resultaten presenteras i ett kort brev i tidskriften NEJM. Studien är bland annat finansierad av Roche som marknadsför Valcyte.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng