Annons

TLV går vidare med Cerezyme

Cerezyme-ärendet fortsätter på rättslig väg. TLV har överklagat till kammarrätten.

5 sep 2013, kl 11:35
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets beslutade att Cerezyme (imiglukeras) från och med den 1 juni 2012 inte längre skulle ingå i subventionen. TLV tyckte att företaget Genzyme begärde ett för högt pris. Men företaget överklagade och det beslutades av kammarrätten att läkemedlet skulle ingå i högkostnadsskyddet tills dom fallit i förvaltningsrätten.

I början av sommaren beslutade förvaltningsrätten att upphäva TLVs beslut eftersom det riskerade att undanhålla livsnödvändig behandling från svårt sjuka. Cerezyme blev därför fortsatt subventionerat.

Nu har TLV överklagat till kammarrätten. Det är nu upp till kammarrätten att besluta om de kommer att ta upp ärendet till prövning.

Cerezyme används för behandling av Gauchers sjukdom, en sällsynt enzymbrist som omkring 60 personer i Sverige har. Patienterna behandlas i första hand med enzymbristersättning med läkemedlen Cerezyme eller Vpriv (velagluceras alfa). För ett år sedan försvann Vpriv ur förmånen då TLV ansåg att priset var för högt jämfört med nyttan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng