Vill kunna behandla vuxna med adhd

Shire ansöker om godkännande av Elvanse för vuxna med adhd. Läkemedlet är idag godkänt för barn och unga i Sverige.

21 feb 2014, kl 09:22
16

Foto: iStockphoto

Läkemedelsbolaget Shire har lämnat in en ansökan om utökad indikation för adhd-läkemedlet Elvanse till att även omfatta vuxna med adhd. Ansökan görs i Sverige, Danmark och Storbritannien, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Ansökan baseras enligt företaget på ett flertal kliniska studier på vuxna med adhd.

Elvanse, lisdexamfetamindimesylat, är godkänt i åtta länder i Europa, däribland Sverige. Läkemedlet är godkänt för behandling av barn och unga mellan 6 och 18 år gamla med adhd där tidigare behandling med metylfenidat bedömts vara kliniskt otillräckligt.

I somras godkändes Strattera i Storbritannien som det första adhd-läkemedlet för behandling av vuxna som fått sin diagnos i vuxen ålder.

16 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Det här är fullkomligt vansinnigt!! Finns det inget stopp på läkemedelsindustrins penninghunger? De har snart lyckats göra hela befolkningen till knarkare. Ja just det, knarkare. De här drogerna som de så frikostigt sprider ut är rena narkotikan och är mycket beroendeframkallande. De framkallar också våldsamt beteende och självmord. Massor med människor har dött av de här medicinerna, och nu vill de ge dem också TILL BARN!!! Finns det ingenting som kan stoppa den här maffian?

 2. Jag håller med Lotta. Det har varit illa länge men nu håller det på att braka fullkomligt in mot den totala galenskapen. Är det inte konstigt att myndigheter godkänner detta knark förklätt till “medicin” utan att det finns några som helst vetenskapliga bevis värt namnet? Och trots an mångfald rapporter på en mängd alternativa saker som orsakar tillstånden som går under benämningen “ADHD”? Avsky är vad jag känner.

 3. Att ge detta “läkemedel” (=drog) såväl till barn som vuxna, är fullkomligt oansvarigt.. Läkemedelsbolag vill göra både barn och vuxna till narkomaner.. Allt för deras egna Ekonomiska syften.. SLUTA med att betrakta människor med “diagnoser”, ta i stället reda på-och ändra på de omgivande faktorer, som omöjliggör att människor kan bete sig “annorlunda”.. ADHD är en stor BLUFF, en Inkörsport till ett liv i drogmissbruk och livslånga beroenden av Narkotiska preparat.. Och det är läkarna/psykiatrikerna som är “Langarna” i detta Vansinne..! Låt bli barns/ungdomars/vuxnas hjärnor, ! Sluta SKAPA sjukdomar som inte finns, annat än i fantasin hos vinsthungrande läkemedelsbjässar och psykiatriker..!

 4. Observera att det är bara 8 länder i Europa som har godkänt Elvanse (dexamfetamin) för barn och ungdomar 6-18 år. Ännu färre länder kommer att godkänna det för behandling av vuxna. Om Sverige godkänner detta blir vi första land i världen. Sverige är en liten marknad. Varför har det inte blivit godkänt på de större marknaderna (länderna)? Jo, därför att det är mycket kontroversiellt att behandla vuxna med dexamfetamin. Riskerna är för stora.

 5. Lotta och ni andra, ni ska bara veta hur bra detta läkemedel fungerar för personer med ADD/ADHD, blir ledsen av att läsa er okunniga kommentarer. Skulle läkemedlet inte hjälpa så finns det andra alternativ, man blir inte tvingad att medicineras om man inte vill. Och sedan Lotta, beroendeframkallande? Ta reda på fakta innan du gör ett inlägg. Adhd/add är en neurologisk funktionsnedsättning och med hjälp av detta läkemedel så får man igång de signaler i hjärnan som är drabbade. Jag har många bra exempel på vilka underverk denna medicin gjort för folk med adhd/add diagnos.

  Medicinen påverkar hjärnans förmåga att styra koncentration och impulsivitet. Medicineringen påverkar gynnsamt vissa så kallade signalsubstanser i hjärnan, i första hand dopamin och noradrenalin. Flera studier har gjorts om effekten av medicinering med CS av barn och ungdomar med adhd. De visar att man, på 70-80 procent av de barn och ungdomar som behandlats, noterat förbättrad koncentrationsförmåga och minskad impulsivitet och överaktivitet.

  Sedan att läkemedlet hamnar i fel händer, hos individer som enbart är ute efter ett rus, ja det är trist men tyvärr är det så med allt. Dock får det absolut inte drabba de personer som det är avsett för.

 6. Lisbeth: ADHD är en bluff? Forskning har visat på skillnader i vissa av hjärnans signalsubstanser, eller neurotransmittorer, som gör att hjärnceller kan kommunicera med varandra. Vissa neurotransmittorer kan till exempel uppvisa avvikande aktivitetsmönster hos människor med ADHD/ADD.
  Man har dessutom noterat mindre aktivitet i de områden i hjärnan som kontrollerar aktivitet och uppmärksamhet.

  Hade du haft en unge med ADHD så skulle du ALDRIG påstå att det är en bluff, inte heller om du arbetat som dagislärare då dessa ungar sticker ut väldigt mycket. Vet familjer som gått genom ett helvete innan barnet diagnostiserats med adhd/add, och efter påbörjad medicinering märkt en otrolig skillnad.

 7. Ja ni alla besserwissar,,,,tala om för oss med ADHD/PANIKÅNGEST vad vi ska göra i stället för att försöka leva ett så normalt liv som möjligt???Med Elvanse?? Alvedon kanske??Jag slår vad om att ni inte ens känner ngn med adhd/add…och då går det jävligt bra att snacka om “knark”dexamfetamin,,men ni proppar säkert i era ungar penecillin,antibiotika samt vaccinationer av alla dess slag! Jag har ADHD Panikångest ,Panikattacker sen jag var liten Adhd diagnosen kom för 1,5 år sedan.Nu har jag äntligen fått ett LIV!!!!!! Sen är det faktiskt så att psykiatrin tror att man bara behöver medicinen under dagen då man jobbar/skolan,,,,,men det är där det kommer in en väldigt obehaglig bieffekt,när med.slutar verka och just DEN biten är det många som inte orkar med och slutar lr i värsta fall tar livet av sig. Det är reebondeffekten som i princip gör att du mår sämre än vad du gjorde ens innan du började medicinera…Vi som har Adhd måste medicineras sin hela vakna tid på dygnet,,vad är meningen med att må bra i skolan/jobbet för att sen gå hem och ha PANIK;ÅNGEST;ATTACKER ??????Isf kan man ju säga att de flesta som äter tex ssri- (lyckopiller) under många år ,försöker sluta långsamt,men vanligen måste börja igen för man börjar att må dåligt…att dom oxå är beroendeframkallande! Nä ni vet inte vad ni pratar om (Ni är ju friska) men vi med denna diagnos vet det!!!!Hade jag fått denna hjälp Elvanse…när jag var ung så hade mkt lidande uteslutits!!!!

 8. Till dig puppan, som inte verkar ha tillräckligt med tro på dig själv ännu, för att inse, att du kan mer än du tror. Men du behöver en annan hjälp än den du just nu får, uppenbarligen. Vad är orsaken till panikångesten? Varför får du det? Vad kan du göra åt det? Hur såg dig barndom ut? Är du väldigt otrygg?

  Allt detta spelar in hur du beter dig idag. Att få en tillfällig lindring i form är medicin är så klart väldigt enkelt för läkare att skriva ut när en patient mår så pass dåligt att man har panikångest.

  Jag har själv gått inom psykiatrin i snart 7 år, sedan jag var 17. De har testat att få mig att passa in i olika diagnoser, olika fack. Testat att behandla mig med diverse preparat UTAN att jag egentligen haft någon diagnos. Jag är en mycket känslig människa, men jag kräver mycket av min omgivning. Har haft ätstörningar och en mycket otrygg barndom/tonårstid. Panikångest, ja det har jag absolut haft. Men, tycker _aldrig_ att det är motiverat att ge människor piller och skicka dem hem, hem till ensamhet igen. Där sker självmorden.
  När insikten av att situationen är precis lika jävlig som innan.

  Vi behöver uppmuntran, mening i livet, stöttning, trygghet, gemenskap, förståelse och en massa, massa kärlek. Det finns inte inom vården.
  Det finns i dagsläget mycket små eller obefintliga resurser till att ge människor livskvalitet.

  Inte så länge läkemedelsverket väljer att BLI LURADE av de stora läkemedelsföretagen.
  Vi är lurade, alla. De som förstår och fortfarande tror på detta vanvett har förmodligen ett personligt vinstintresse i frågan och väljer att riskera ovetande människors liv.

  Tråkigt att du känner att du enbart kunde få ett liv med hjälp av dessa medel. När du säger att du fått ett LIV så tänker storbolagen att du blivit STAMMKUND. Trots allt pratar vi om beroendeframkallande medel, vilket det finns starka bevis för.

  Varför skall man ens medicinera någon om denne får så tråkiga effekter som denna “reebondeffekten” du beskriver.
  Jag och många andra kallar detta abstinens.

  En kund som är abstinent.

  Det skulle varit: En patient i behov av vård.

  Over and out.
  ADHD är en bluff.

  Ett modernt marknadsföringsknep för en drog.

  År 1885 gjordes reklam för kokain.
  http://www.bonkersinstitute.org/showpics/cocainedrops.gif

  Idag klassar vi INTE kokain som läkemedel.

  Nej, som Astrid Lindgren en gång sade:
  Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek.
  Så kommer folkvettet av sig själv.

  http://vuxnabarn.nu/wp-content/uploads/2012/09/astrid-lindgren.jpg

 9. Okunskapen bland läkemedelsmotståndarna är uppenbar, vilket vi kan tacka vår lyckliga stjärna för eftersom det innebär att de aldrig kommer att få gehör för ogrundade åsikter. En gemensam nämnare är att de väldigt sällan lider av ADHD själva, så det är ganska märkligt att de lägger så hemskt mycket tid på att propagera kring något som inte överhuvudtaget påverkar deras vardag.

  Jag har genom hela mitt liv lidit av ADD-liknande besvär, och fick diagnosen först vid 25 års ålder. Dessförinnan var jag sjukskriven genom hela vuxenlivet, fullkomligt oförmögen att koncentrera mig och upparbeta någon som helst energi för att göra minsta vardagliga sak. Idag är jag en lugn och harmonisk människa som arbetar heltid, tack vare medicineringen som artikeln berör.

  Du omnämner våra liv som bluff, Sofia, och jag tar illa vid mig. Du är onyanserad i ditt tänkande och verkar ha svårigheter med att ta in andra människors erfarenheter. Kanske har du erfarenhet av missbruk – jag har det inte, och ingen annan jag känner som har diagnosen har några sådana problem. Din generalisering stämmer alltså illa i minst fyra fall. Potentialen för missbruk finns bland många läkemedel. Potentialen för missbruk finns i många livsmedel. Kaffe tillexempel. Skillnaden mellan Elvanse och kaffe är att du kan leva utan kaffe; jag kan inte föra ett normalt liv utan den förstnämnda. För övrigt används kokain fortfarande inom vissa begränsade områden, t.ex. näsplastik – och du glömmer att nästan samtliga preparat inom lokalbedövning idag efterliknar kokainets kemiska struktur. En riktigt dålig liknelse, med andra ord.

  Kanske vore det bra om vissa människor i den här kommentarstråden insåg att det inte är deras rättighet att diktera andra människors liv. Rå om er själva och era egna, spendera mindre tid på att sabotera för oss ADHD-patienter och mer tid på “kärlek” och allt annat som ni talar er varma om – så slipper vi andra drabbas av er arroganta förnekelserörelse. Tack på förhand.

 10. Jag hade ADHD-medicin i högdos i tre år.
  Sen slutade jag tvärt men fick inga abstinensbesvär.
  Det får man inte om man har skött sin medicinering.

 11. “Okunskapen bland läkemedelsmotståndarna är uppenbar, vilket vi kan tacka vår lyckliga stjärna för eftersom det innebär att de aldrig kommer att få gehör för ogrundade åsikter. En gemensam nämnare är att de väldigt sällan lider av ADHD själva, så det är ganska märkligt att de lägger så hemskt mycket tid på att propagera kring något som inte överhuvudtaget påverkar deras vardag.

  Jag har genom hela mitt liv lidit av ADD-liknande besvär, och fick diagnosen först vid 25 års ålder. Dessförinnan var jag sjukskriven genom hela vuxenlivet, fullkomligt oförmögen att koncentrera mig och upparbeta någon som helst energi för att göra minsta vardagliga sak. Idag är jag en lugn och harmonisk människa som arbetar heltid, tack vare medicineringen som artikeln berör.

  Du omnämner våra liv som bluff, Sofia, och jag tar illa vid mig. Du är onyanserad i ditt tänkande och verkar ha svårigheter med att ta in andra människors erfarenheter. Kanske har du erfarenhet av missbruk – jag har det inte, och ingen annan jag känner som har diagnosen har några sådana problem. Din generalisering stämmer alltså illa i minst fyra fall. Potentialen för missbruk finns bland många läkemedel. Potentialen för missbruk finns i många livsmedel. Kaffe tillexempel. Skillnaden mellan Elvanse och kaffe är att du kan leva utan kaffe; jag kan inte föra ett normalt liv utan den förstnämnda. För övrigt används kokain fortfarande inom vissa begränsade områden, t.ex. näsplastik – och du glömmer att nästan samtliga preparat inom lokalbedövning idag efterliknar kokainets kemiska struktur. En riktigt dålig liknelse, med andra ord.

  Kanske vore det bra om vissa människor i den här kommentarstråden insåg att det inte är deras rättighet att diktera andra människors liv. Rå om er själva och era egna, spendera mindre tid på att sabotera för oss ADHD-patienter och mer tid på “kärlek” och allt annat som ni talar er varma om – så slipper vi andra drabbas av er arroganta förnekelserörelse. Tack på förhand.”

  heja! HEJA!

  det är ni som benämner adhd-patienter som medicinerar som knarkare, som får att min 16åriga son att vägra medicin.. vilket resulterat i att han igår gick ut 9:an med ofullständiga betyg.
  han vägrar det som får honom att sitta still i klassrummet och orka fokusera på vad läraren säger. vägrar det som hjälper honom att binda ihop de röda trådar som får honom att förstå samband, konsekvenser, orsak och verkan. vägrar det som får honom att orka stå emot impulser.
  vilket i sin tur påverkat de andra eleverna i hans klass negativt också, eftersom han konstant stört dem. vilket lett till att han haft svårt att få kompisar, alltid varit utanför, känt sig som ett ufo. silket lett till att hans självförtroende är så lågt att han gör vad som helst för att bli omtyckt..
  ser NI den röda tråden nu?

  så tack! han lär också vara ytterst tacksam en dag.

 12. Till Dig Sofia, som inte verkar förstå hur verkligheten ser ut idag ang.läkarvården! Dessutom ska Du veta att de flesta människor som mår dåligt psykiskt,är oxå “känsliga” ,så Du är inte unik! Skulle gärna vilja veta vad Du har för förslag ist för medicinering till sådana som har gått igenom hela proceduren med KBT,kuratorer,kurser,många akutbesök mm under många år och det inte hjälper??? Och nu menar jag inte missbruk,så Du förstår!Vill och Tror Du verkligen att Du ska bli omhändertagen på sjukhus eller???Och få ömhet,kärlek och förståelse,,,,då är Du väldigt naiv och dåligt påläst!
  Verkligheten idag är att många människor ÄR ensamma och MÅSTE kunna leva ett så drägligt liv som möjligt! ..MED mediciner. Och som Du själv säger…det finns små/obefintliga resurser att ge människan livskvalitet och då måste man göra ngt åt det SJÄLV!!! Och Du borde ju oxå förstå att inte bara Läkemedelsverket arbetar i vinstintresse,,,ALLT handlar om det idag 2014 !
  Mitt råd till Dig : Läs på och skaffa Dig erfarenhet,så kanske Du oxå får må bra. .Alternativet är annars att Du får leva ett liv som missnöjd och lurad !
  Men det vill INTE jag!!!!!!

 13. Nu har jag tagit Elvanse i fyra dagar, på grund av min vuxen-ADHD diagnos. Effekten är helt fantastiskt bra för mig! Jag kan ÄNTLIGEN koncentrera mig på en krävande uppgift så länge det behövs, jag känner mig lugn och blir inte explosivt arg över småsaker som går mig emot,på samma sätt som tidigarer. För mig verkar preparatet i cirka 13 timmar. Vilken livskvalitetsförbättrande behandling!

 14. Blir fruktansvärt ledsen när man hör att folk kallar oss som använder tex Ritalin m,m för våra besvär knarkare, när man prövat det mesta utan resultet o sen sätts in på medicin, o man får ett helt nytt liv, man kan fungera bättre socialt, klarar av vardagen o vardagsbestyren bättre, konsentrera sig bättre, kan komma ihåg saker som man haft svårt för tidigare, min vardag har blivit så mycket enklare o bättre, men har man inte själv varit där o bara läst allt negativt som en del skriver kan man inte ha någon förståels heller

 15. Paniken över dessa mediciner “som knark” har ingen förankring i verkligheten! Jag fattar inte att ni fortsätter med ren desinformation angående läkemedelsbehandling för ADHD!? Vad har ni för syfte egentligen? Det kan man verkligen fråga sig?

  Risken för missbruk existerar inte.
  Risken är plötslig hjärtdöd och inget annat.

 16. Elvanse är ett jättebra läkemedel som gjort att min son med ADD gått från underkänt i de flesta ämnen till godkänt. På helgerna tar han inte medicinen och då är han sitt vanliga, ofokuserade jag. Dock utan abstinens, för det får man inte av dessa läkemedel.

  Var själv väldigt negativ till att medicinera barn, tills sonen, då 10 år, ville prova pga en ohållbar skolsituation. Nu har jag ändrat mig.

  Alla ni tyckare utan egen erfarenhet, ni måste fatta att vi inte medicinerar för att det är kul på nåt sätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng