Annons

Vill göra myndigheter mer effektiva

Regeringen vill renodla vårdmyndigheternas uppdrag för att förtydliga deras roller och undvika dubbelarbete.

20 mar 2014, kl 11:39
0

Annons

Apoteket ABs förre vd Stefan Carlsson utredde vårdmyndigheterna åt regeringen för snart två år sedan. Han föreslog bland annat att myndigheternas verksamheter skulle slås ihop i fyra stora myndigheter. Regeringen har valt att inte gå på hans förslag, utan har nu lagt fram en promemoria som innehåller förslag på hur ansvaret för kunskapsstyrningen av vårdmyndigheterna ska fördelas.

Regeringen föreslår bland annat att SBU ska få ansvar för alla systematiska kunskapsöversikter inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det innebär att Socialstyrelsen ska upphöra med att göra sådana kunskapsöversikter. I och med förändringen föreslår regeringen också att SBU byter namn till Statens beredning för social och medicinsk utvärdering.

Regeringen vill renodla Socialstyrelsens uppdrag ytterligare och föreslår att Folkhälsomyndigheten ska ta över ansvaret för allt som rör smittskyddsfrågor inklusive de nationella vaccinationsprogrammen. Det innebär också att Folkhälsomyndigheten blir ny nationell kontaktpunkt om skydd vid internationella hot mot människors hälsa.

Myndigheten för vårdanalys föreslås också få ett nytt namn i och med ett breddat uppdrag. Det nya namnet blir Myndigheten får vård- och omsorgsanalys. Socialstyrelsen föreslås också bli ny värdmyndighet för HSAN istället för Kammarkollegiet. 

Dessutom vill regeringen skapa ett strategiskt råd för statlig kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård och socialtjänst, Kunskapsstyrningsrådet. Cheferna för de åtta berörda myndigheterna ska ingå i rådet som ska se till att den statliga kunskapsstyrningen är samordnad, effektiv och anpassad efter behoven. Socialstyrelsens författningssamling föreslås också bli gemensam för myndigheterna och samla deras föreskrifter.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Förslagen är ett steg i en förändring som tidigare lett till att Inspektionen för vård och omsorg bildades, att Apotekens Service omvandlades till E-hälsomyndigheten och att Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet gick ihop till Folkhälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng