Annons

Vill att samma pris för läkemedel utanför förmån utreds

Sju organisationer, däribland läkarorganisationer och Lif begär nu att regeringen utreder det TLV inte fick; reglering av apotekens prissättning på läkemedel utanför förmånen. Skyndsamt.

8 apr 2015, kl 10:52
0

Annons

Det är Nepi – Stiftelsen nätverk för läkemedelsepidemiologi som tillsammans med sex andra organisationer hört av sig till regeringen med en begäran om en snabb utredning om apotekens ersättning för receptbelagda läkemedel utanför förmånen. Idag är den prissättningen fri vilket innebär att ett läkemedel kan ha olika pris på olika apotekskedjor.

De sju organisationerna menar att ett beslut om reglerad ersättning, det vill säga samma pris på alla apotek, innebär att TLVs förslag om att bygga om läkemedelsmoduler för bättre prisinformation till förskrivare eller en separat prisdatabas blir onödig.
Organisationerna pläderar för att reglerad prissättning även för den här gruppen receptbelagda läkemedel innebär förenklingar för såväl patienter som förskrivare samtidigt som ytterligare detaljreglering blir onödig.

Organisationerna vill att regeringen utreder snabbt så att ett beslut om reglerad prissättning kan tas samtidigt med beslutet om att tillåta utbyte på apotek av de här läkemedlen.