Valsartan är inte bättre än kaptopril vid infarkt

Patienter som löper hög risk att drabbas av kardiovaskulära komplikationer efter hjärtinfarkt erhåller ingen extra nytta med valsartan jämfört med kaptopril.

14 nov 2003, kl 15:06
0

Valiantstudien publicerades i förtid på New England Journal of Medicines hemsida.
Studien genomfördes på 931 centra i 24 länder, däribland Sverige. 14703 patienter följdes under i genomsnitt 24,7 månader.
Vid sidan av vanlig standardbehandling, i form av betablockad, blodförtunnande och kolesterolsänkande behandling, randomiserades 4909 patienter till valsartan, 4909 till kaptopril och 4885 till en kombination med valsartan och kaptopril.
Enligt Valiant är valsartan (Diovan) lika bra som kaptopril på att skydda patienter efter akut hjärtinfarkt mot kardiovaskulära händelser. Den primära effektparametern, död av alla orsaker, var densamma i de tre behandlingsgrupperna. Även den sekundära effektparametern, död av kardiovaskulära orsaker, återkommande hjärtinfarkt eller hospitalisering för hjärtsvikt var densamma i de tre grupperna.
Efter ett år, bland dem som fortfarande tog läkemedel, var medeldoserna 247 mg (måldos 320 mg) valsartan, 117 mg (150 mg) kaptopril samt 116 mg plus 107 mg (160+150 mg) i kombinationsgruppen.
Andelen patienter som inte stod kvar på studieläkemedel vid studiens slut var 15,3 procent i valsartangruppen, 16,8 procent i kaptoprilgruppen och 19,0 bland dem som fick både valsartan och kaptopril. Den största andelen som avbröt studien på grund av biverkningar fanns i kombinationsgruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng