Annons

Valeriana testas i offentlig placebostudie

I Norge ska allmänheten via TV och webben kunna följa en placebokontrollerad studie från början till slut. Syftet är att skapa större kunskap om de olika delarna i processen. Substansen som testas är valeriana.

20 feb 2006, kl 11:22
0

Annons

Den norska motsvarigheten till SBU, Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjensten driver ett projekt med syfte att öka allmänhetens kunskap om läkemedelsforskning.

Nu har man tillsammans med norsk TV ansökt och fått de godkännanden som behövs för att göra en läkemedelsstudie.
Studien är upplagd som en regelrätt klinisk studie i vilken man ska jämföra valerianas effekt med placebo.

? Norrmän använder mycket naturpreparat och sömnproblem är en vanlig åkomma, förklarar Astrid Dahlgren, vid Kunskapssenter valet av substans.

Syftet med den offentliga studien är att för allmänheten åskådliggöra hur kliniska prövningar kan gå till. 550 försökspersoner ska ingå.

De ska nu rekryteras via TV och den hemsida, ForskningsPuls, som NRK (Norsk Rikskringkastning) driver tillsammans med Nasjonalt kunnskapssenter. Till hösten räknar man med att starta den offentliga studien.

Utvecklingen beskrivs

I ett norskt hälsoprogram kommer man att följa studien och några av försökspersonerna. Med reportage om försökets utveckling ska man beskriva hur forskningen kan gå till istället för att bara rapportera slutsatserna efter att studien är klar. På webbsidan ska man också kunna följa hur studien utvecklas.
Försökspersonerna rapporterar via en webbdagbok.

Kunnskapssenter ska utvärdera effekten av projektet för att se om den publika forskningen fått någon effekt på allmänhetens kunskap, så väl till forskning som hur resultaten presenteras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng