Vad kan ett proteinbaserat covid-19-vaccin tillföra?

Vad kan ett proteinbaserat covid-19-vaccin tillföra?

Läkemedelsverkets vaccinsamordnare kommenterar nytillskottet från Novavax i vaccinarsenalen.

23 feb 2022, kl 09:46
0

Annons
Charlotta Bergquist

Charlotta Bergquist.

Nyligen beslutade Folkhälsomyndigheten om att rekommendera covid-19-vaccinet Nuvaxovid från läkemedelsföretaget Novavax till personer över 18 år. Till skillnad från de vaccin som bygger på mRNA-teknik, som i dag används i Sverige, är Novavax vaccin i stället proteinbaserat. Det är en traditionell teknik som används för många andra vacciner.

Enligt Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, är vaccinet från Novavax ett bra komplement till nuvarande vacciner.

– Det finns ett fåtal individer som är överkänsliga mot någon komponent i mRNA-vaccinerna. För dem kan då ett proteinbaserat vaccin i stället bli ett alternativ, säger hon.

Hon kan dock inte säga om hon tror att Nuvaxovid kan få personer som tvekar på mRNA-vaccinerna att nu vaccinera sig.

– Det är svårt att svara på. Det finns så många olika anledningar till att man orolig.

Innehåller små proteinpartiklar och adjuvans

Medan mRNA-vaccinerna består av syntetiskt mRNA som kodar för ett ytprotein på coronaviruset, innehåller Novavax vaccin i stället små proteinpartiklar från en laboratorieodlad version av spikeproteinet. Dessutom innehåller det en speciell typ av adjuvans, ett ämne som aktiverar immunförsvaret och förstärker dess svar på vaccinet. Det är forskare i Uppsala som har tagit fram den adjuvansteknik som används.

I december förra året godkändes Novavax vaccin i EU. Det blev därmed det första godkända proteinbaserade covid-19-vaccinet.

Liknande skyddseffekt som mRNA-vaccinerna

Skyddseffekten av Novavax vaccin har i studier visat sig vara omkring 90 procent, alltså ungefär samma effekt som mRNA-vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna.

En skillnad mellan konventionella proteinbaserade vacciner och de nyare vaccintyper vi har använt mot covid-19 är att de proteinbaserade vanligen ger betydligt högre antikroppsnivåer. Det har Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet, tidigare framhållit i en intervju med Läkemedelsvärlden. Hon menade därför att ett proteinvaccin möjligen skulle kunna ge ett mer långvarigt skydd än mRNA-vaccinerna.

Charlotta Bergquist anser dock att det är för tidigt att säga något om hur länge skyddet för ett proteinbaserat vaccin varar.

– Det kan jag inte gissa på. Men jag kan säga att det är få vacciner som det räcker med att ta bara en eller två doser. Oftast behövs det också boosterdoser, säger hon.

Ska få möjligheten att välja Novavax vaccin

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation kan personer över 18 år som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 få vaccinet från Novavax som primärvaccination med två doser. En första påfyllnadsdos kan sedan ges tre månader efter den andra dosen.

I Sverige är det i dag drygt en miljon vuxna som inte har vaccinerat sig mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu regionerna att ge ovaccinerade personer möjligheten att välja Novavax vaccin.

Vaccinet har ännu inte levererats till Sverige, men väntas komma inom den närmaste månaden.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar Novavax som primärvaccination till personer över 18 år som inte tidigare har vaccinerat sig mot covid-19. Dos ett och två kan ges med tre till sju veckors mellanrum. En första påfyllnadsdos kan sedan ges tre månader efter den andra dosen.
  • Personer från 18 år med immunbrist som har ett lågt immunsvar efter tre eller fyra doser mRNA-vaccin kan också få Novavax vaccin efter bedömning av medicinskt ansvarig läkare. Även personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras med mRNA-vaccinerna kan få Novavax vaccin efter en läkarbedömning.
  • Personer som har fått två doser MRNA-vaccin tidigare, rekommenderas i första hand att få ett sådant vaccin även som påfyllnadsdos. Men även de som föredrar att få Novavax vaccin som påfyllnadsdos kan få det.
  • För närvarande rekommenderas gravida fortsatt att få mRNA-vaccin eftersom det inte finns tillräckligt med data om Novavax för denna grupp ännu.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Ny kombination gav effekt mot malaria
Nästa artikel Staten föreslås få utökad roll vid kriser i vården

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng