Annons

Vad kan ni bidra med i satsningen?

– Vi har varit med från början av avregleringen av apoteksbranschen. Vi vet precis vilka svårigheter som finns och vad som behövs för att starta och driva ett apotek. Det är inte precis som att driva en skoaffär. När vi började var det nästan ingen som visste hur vi skulle gå till väga. Ingen kunde […]

3 nov 2011, kl 12:45
0

Annons

– Vi har varit med från början av avregleringen av apoteksbranschen. Vi vet precis vilka svårigheter som finns och vad som behövs för att starta och driva ett apotek. Det är inte precis som att driva en skoaffär. När vi började var det nästan ingen som visste hur vi skulle gå till väga. Ingen kunde svara på frågor. Vi har stor erfarenhet från att arbeta på apotek, men inte av att starta ett. Det tog mycket tid och energi att ta reda på det. Vi har fått lära oss allt den hårda vägen.

Ert apotek, det fristående Hermelinen i Luleå, har gått i konkurs. Hur påverkar det er insats?
– Vi har fått ytterligare erfarenheter nu och är ännu mer motiverade att få genomföra satsningen. Vi vill underlätta för fristående apotek att etablera sig.

Vad är speciellt för apoteksbranschen?
– Man behöver en massa avtal, med bland Läkemedelsverket och OTC-leverantörer. Dessutom behövs ett särskilt nätverk för apotek, man behöver kunna ta emot e-recept och en mängd andra saker på ett säkert sätt. Många av avtalen kan vara svåra att hantera för de små apoteken.
 
Vad behövs göras?
– Man måste se över ersättning, kostnad och prismodeller. Apoteken behöver ligga ute med mycket pengar. Till exempel tar det två månader innan apoteken får betalt av landstingen för försäljning av receptbelagda läkemedel. Apoteken kan tjäna lite pengar på att sälja billiga generikaläkemedel, men läkemedel som kostar över 300 kronor är en ren förlustaffär. Det går inte att förutse hur mycket dyra läkemedel man kommer att sälja och då behöver man en stor kassa. Denna prismodell borde regeringen ha sett över innan avregleringen.

Varför behövs den här satsningen på små apotek?
– Det är ett strukturfel som gör att apoteken behöver en väldigt stor likviditetskassa för att klara sig. Men det är inte bara ett problem för små apotek. Vi tror att flera av de stora kedjorna kommer att märka av problemen framöver.